,,Prețul pâinii din Romania este un preț ireal, mult sub valoarea reală, un kilogram de paine costă undeva la 3 lei – 3,5 lei, iar pe raft poate ajunge până la 6-7 lei. La paine nu s-a modificat prețul față de anul trecut, de acum încolo se poate modifica pentru ca vremea capricioasa a cam afectat producția. Până la finalul anului, s-ar putea inregistra o creștere cu 15-20%. 
Problema noastra însă nu este asta, faptul că pentru o paine de 1 leu vom ajunge poate să plătim 1,2 de lei, nu ar reprezenta o diferență foarte mare în buzunar. Problema noastră este că veniturile nete sunt foarte mici. Dacă la un neamț o creștere de 10 cenți nu înseamnă nimic la salariul său de 2.000 de euro, la noi 10 cenți sau 40 de bani înseamnă foarte mult”, a declarat Dragoș Frumosu, potrivit Ziare.com.

De asemenea, și importul de produse congelate care reprezină 3-4% din totalul produselor de panificație, ceea ce a reprezentat o altă propblemă pentru producătorii din acest sector. 

Se așteapă creșteri și de preț și la lapte, carne sau legume.

„La lapte este o creștere de 8%, care este parțial nejustificata, dar dacă discutam depre lapte și despre o astfel de creștere trebuie să discutam ca în alte țări membre ale Uniunii Europene, unde prețul a scăzut cu 12%, ori de ce în Romania există aceastp creștere iarăși este un lucru pe care nu pot să mi-l explic în mod direct”, spune Frumosu.

În ceea ce privește creșterea prețului la legume, această scumpire este justificată, într-un cât, volumul importurilor crește în această perioadă „moartă” din punct de vedere al producției.

,,La legume lucrurile stau puțin diferit. În perioada aprilie-mai până în octombrie importurile scad, din octombrie-martie importăm peste 80% din legume și fructe.”

Și la importurile de carne de porc vor exista creșteri de peste 80% din cauza pestei porcine africane. 

 

„Dacă importam acum 2-3 ani cam 70% din necesarul de carne pentru consum și procesare, din dezvoltarea fermelor din Romania până la apariția pestei porcine africane scăzuse importurile la 55% și era un lucru pozitiv, iar în perioada următoare preconizez că vom importa peste 80%”, a mai spus Dragoș Frumosu

Potrivit unui comunicat al Institutul Național de Statistică (INS) prețurile de consum au crescut cu 5% în luna septembrie 2018, față de septembrie 2017. Prețul cartofilor a crescut cu 22,41% în septembrie 2018, comparativ cu decembrie 2017, conservele și legumele cu 11,89%, laptele cu 2,47%, produsele de morarit cu 2,74%, în timp ce ouale au scăzut cu 26,19%, se mai arată în comunicat.

Sursa: Ziare.com