Ancheta care a propulsat-o pe Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror general a sărit în aer, după ce Curtea de Apel Cluj a desființat sentința dată de fond, potrivit Antena 3, care precizează că, potrivit ultimelor informații, dosarul nici nu i-ar fi aparținut fostei șefe a DNA.

Dosarul lui Kovesi a fost pulverizat, iar condamnările de până la 14 ani de închisoare au fost anulate, informează Antena 3.

„Se întâmpla acum mai bine de un deceniu, dosarul a avut diverse etape, pe traseul său s-au întâmplat tot felul de întârzieri, așa cum justiția ne-a obișnuit, numai că acum a venit lovitura: dosarul înapoi, după ce fuseseră pronunțate condamnări importante”, a declarat Adrian Ursu, prezentatorul Antena 3.

Potrivit informațiilor prezentate de postul de televiziune, acel dosar nu era al lui Kovesi.

„Laura Codruța Kovesi nu a instrumentat dosarul acesta despre care absolut toată lumea spunea că este al ei și pentru care a fost propulsară Procuror General. La vremea aceea Kovesi a fost chemată doar la percheziții atunci, pentru că era vorba despre o anchetă foarte mare. Dosarul a fost instrumentat de DIICOT Hunedoara, au fost chemați la vremea respectivă procurori și de la Alba, Sibiu, astfel încât să fie cât mai multă lume la percheziții.”, a adăugat Berta Popescu, senior editor Antena 3.

Prima rundă de negocieri dintre Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european nu a ajuns la o concluzie, așa că negocierile vor fi reluate peste o săptămână. Dacă nici pe 27 martie cele două instituții europene nu vor ajunge la un acord, vor fi organizate noi negocieri în luna aprilie.

Negocierile între PE şi Consiliul UE se impun pentru că Parlamentul European a optat pentru Laura Codruţa Kovesi pentru postul de procuror-şef european, în timp ce votul indicativ din Consiliul UE a fost favorabill candidatului francez, Jean – Francois Bohnert (şeful Parchetului din oraşul Reims), Kovesi fiind pe locul al doilea.

Echipa de negociere a PE cu Consiliul pentru poziţia de procuror şef al Parchetului European este formată din trei persoane: Claude Moraes (S&D, Marea Britanie), preşedintele comisiei LIBE Ingeborg Grassle (PPE, Germania), preşedinta comisiei CONT, Judith Sargentini (Verzi, Olanda).