Epidemia de coronavirus a avut ca efect grăbirea procesului de digitalizare a României, a declarat joi seară Premierul Ludovic Orban.

Dar, deși poate fi considerat un proces benefic, care eficientizează serviciile publice și îmbunătățește relația instituțiilor de stat cu cetățenii și cu mediul de afaceri, există și un revers al medaliei.

Astfel, măsurile de digitalizare vor duce la un aparat bugetar mai suplu, spune Ludovic Orban, adică la o reducere a personalului angajat în instituțiile publice.

”Cu ocazia epidemiei, am digitalizat instituțiile publice să comunice online, am introdus semnătura electronică. Chiar azi am digitalizat plata taxelor și impozitelor, utilizând cardul bancar.

Proces în curs de desfășurare

Până și Trezoreria a intrat pe ghiseul.ro. Epidemia a și creat oportunități. Cu siguranță toate măsurile de digitalizare vor duce la un aparat mai suplu în sistemul public”, a declarat Ludovic Orban, în direct la TVR.

El a adăugat că digitalizarea este un proces în curs de desfășurare.

În context, Guvernul a adoptat joi o Hotărâre prin care stipulează extinderea Sistemului Național Electronic de Plată, operabil de pe ghiseul.ro, și pentru persoanele juridice, nu doar pentru cele fizice.

Totodată, prin extinderea acestui portal, persoanele juridice vor putea plăti, pe lângă taxe și impozite către bugetul de stat și alte obligații datorate altor instituții publice (ex. amenzi, tarife), dacă acea entitate este înrolată în Sistemul Național Electronic de Plată.

Avantaje pentru mediul de afaceri

Prin reglementarea introducerii posibilității persoanelor juridice de a-și plăti obligațiile către buget prin intermediul ghișeului virtual de plăți, mediul de afaceri va beneficia de aceleași avantaje pe care SNEP le oferă cetățenilor.

Principalul impact al acestei măsuri este transformarea digitală a relației dintre cetățeni, mediul de afaceri, mediul ONG și instituții publice, pe de o altă parte, iar pe de altă parte, reducerea sau eliminarea timpului de așteptare pentru plata serviciilor publice, facilitarea comunicării dintre sectorul public și cel privat, precum și creșterea calității serviciilor oferte de entitățile din sectorul public.

Utilizatorii instituții publice care nu dețin sisteme electronice de gestionare a obligațiilor de plată către bugetul general consolidat vor avea posibilitatea de a efectua plăți cu completarea individuală, manuală, a sumei și tipului de tranzacție.