Comisia Europeană urmează să prezinte miercuri paşaportul verde digital. Cu ajutorul acestuia, europenii vor putea să călătorească în interiorul Uniunii Europene. Ei trebuie să îndeplinească anumite condiiţii sanitare, anunță news.ro

La Bruxelles ar urma să se prezinte  miercuri planul cu privire la turism şi sănătate, denumit ”paşaportul verde digital”. Acest plan urmează să le permită europenilor să plece în vacanţă în alte state membre UE, o revendicare urgentă a sectorului turismului, odată cu apropierea sezonului estival.

”Pentru noi, agenţiile de tursm, acest certificat este o speranţă. Pentru că el va ajuta oamenii să călătorească din nou. De anul trecut, din martie 2020, activitatea turistică este foarte slabă”, declară directorul agenţiei belgiene de turism Eagle Travel David Reculez.

Turismul, la pământ

Potrivit Eurostat, numărul de nopţi în unităţi de cazare turistice a scăzut cu peste jumătate în UE în 2020 faţă de anul dinainte. În ţări ca Grecia, Malta sau Cipru, scăderea depăşeşte 70%. ”Vedem că mulţi oameni vor să călătorească, dar vor să o facă totodatăîn mod sigur, fără să respecte reguli prea dure de carantină, spre exemplu”, declară David Reculez.

Siguranţa este prioriatea Bruxellesului în relansarea turismului. Ideea planului este să le permită să călătorească celor care au fost vaccinaţi cu unul dintre vaccinurile aprobate de către Agenţia Euroeană a Medicamentului (EMA), dar şi persoanelor care prezintă un test negativ.

Pașaportul să respecte protecţia datelor şi confidenţialitatea

Paşaportul este necesar, pe de altă parte, să respecte protecţia datelor şi confidenţialitatea.

Alt obiectiv al planului este ca redeschiderea turismului să fie coordonată în toate statele membre UE, în vederea evitării unor decizii asimetrice.

”Vara se apropie cu paşi mari, iar mulţi profesionişti din turism aproape că nu mai au muniţie. Este cazul întreprinderilor, agenţiilor de voiaj, companiilor aeriene şi maritime. Vara asta trebuie să fie cea bună”, declară directorul European Travel Commission Eduardo Santander.

Turismul reprezintă aproximativ 10% din PIB-u european şi locuri de muncă unui număr de 30 de milioane de oameni.

Sectorul speră ca acest certificat de călătorie să fie gata până la jumătatea lui mai, pentru a salva sezonul.