Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat luni pe Facebook că în luna august ministerul pe care îl conduce se va împrumuta semnificativ mai puțin, în comparație cu sumele atrase până acum lunar de pe piețele financiare.

Cîțu prevestește o mare victorie a politicilor impuse de el Finanțelor țării, susținând că prin injectările de lichiditate în economie, la un nivel record, a diminuat efectele pandemiei de coronavirus asupra economiei naționale.

”Nu a fost ușor dar am reușit”

”O veste excelentă pentru TOȚI românii!

Am redus SEMNIFICATIV planul de împrumuturi pentru luna august.

V-am spus că vin cu o surpriză majoră. Nu a fost ușor dar am reușit. Mai urmează și altele.

Avem un buffer la nivel record, în contul nostru de la BNR.

Am injectat lichiditate în economie la un nivel record. În special pentru că am investit cele mai mari sume în primele 7 luni din ani din ultimii 10 ani.

Dar nu ajunge și nu ne oprim aici. România are nevoie, așa cum vedem în toată lumea, și de dobânzi reale zero sau și mai bine, negative”, a scris ministrul de Finanțe luni pe Facebook.

”Politică economică stimulativă”

”Trecem printr-o perioadă de criză fără precedent și politica economică, fiscală +monetară, trebuie să fie stimulativă (sau, mai clar, să nu afecteze negativ creșterea economică).

Am spus că nu vom avea recesiune tehnică în 2020.

Dar vreau mai mult pentru că TOȚI românii merită asta.

Vreau să avem și o explozie a creșterii economice în 2021.

Doar printr-o politică economică stimulativă putem să atingem acest obiectiv în 2021. Voi face totul pentru ca în 2021 să avem cea mai mare rată a creșterii economice din UE și să eliminăm efectele negative ale pandemiei”, a precizat Florin Cîțu.

În context, trebuie precizat că Guvernul Orban a refuzat majorarea punctului de pensie și a alocațiilor pentru copii conform prevederilor legale, anunțând că va aplica procente de creștere inferioare, practic procedând la o tăiere a acestora.

Foto: INQUAM