Azi, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a susținut o declarație de presă în care a venit cu vești bune pentru șoferi. Acesta a declarat că va semna un ordin de ministru prin care înmatricularea mașinilor va putea fi făcută într-un mod mult mai eficient pentru a se evita pierderea timpului la cozi, mai ales în această perioadă.

Ordinul de ministru prevede ca dealeri de autoturisme, cât și principalii producători auto din România, Dacia Renault și Ford, să înmatriculeze direct noile autoturisme printr-un mandat încheiat între cumpărător și vânzător.

Noi beneficii digitale pentru șoferi

Marcel Vela a mai declarat că șoferii vor putea avea mai multe opțiuni digitale, precum:

  • radiere
  • obținerea autorizației provizorii
  • duplicat al actului de înmatriculare
  • autorizație de circulație pentru probe (pentru producătorii autohtoni)

Ministrul Vela a mai declarat că se dorește descentralizarea serviciilor de obținere a permiselor de conducere și înmatriculare. În plus, s-a menționat și dorința de a simplifica viața șoferilor care au locuința departe de serviciul pentru mașini. Acesta a dat de exemplu județul Hunedoara. Concret, se dorește deschiderea mai multor puncte de lucru în toată România.

Ce spune directorul DRPCIV

„Oferirea posibilităţii unei societăţi comerciale, care vinde autoturisme noi, de a face operaţiunea de înmatriculare pentru cetăţean nu este decât un beneficiu clar la adresa acestuia, nemaifiind nevoie pentru el să vină la sediul serviciului public pentru înmatricularea vehiculului.

Inclusiv pe această zonă, se dezvoltă un program informatic care va fi pus la dispoziţia societăţilor comerciale din domeniu, venind în sprijinul acestora, astfel încât într-o perioadă viitoare, nu foarte îndepărtată, transmiterea documentelor şi operaţiunea efectivă a înmatriculării să fie realizată în proporţie de 80-90% electronic”, a declarat şeful Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Catană a precizat că, prin proiectul de ordin, se elimină o serie de documente care sunt cerute pentru diferite operaţiuni, cum ar fi fişa de înmatriculare, dar şi crearea premiselor pentru furnizarea unor servicii exclusiv online – păstrarea unui număr de înmatriculare – astfel încât să nu mai fie nevoie de deplasarea cetăţenilor la serviciile publice comunitare, putând fi accesate de la domiciliu prin utilizarea internetului.

DRPCIV a majorat taxele

Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a anunțat că a aplicat o majorare pentru două dintre taxele pe care le percepe în mod uzual pentru obținerea unor documente oficiale.

Astfel, taxa pentru eliberarea permisului de conducere a crescut cu 30% de la 68 lei la 89 lei, în timp ce taxa pentru eliberarea certificatului de înmatriculare a crescut cu 32% de la 37 lei la 49 lei.

Ambele majorări se aplică începând din 17 iunie, însă DRPCIV menționează că persoanele care au achitat taxele înainte de această dată au la dispoziție 30 de zile pentru a le folosi fără să plătească în plus.

„După expirarea celor 30 de zile, cetăţenii care au achitat taxele anterior datei de 17.06.2020 vor achita şi diferenţa de preţ existentă între tarifele practicate până la data de 17.06.2020 şi cele în vigoare după această dată”, menționează DRPCIV într-un comunicat de presă.

DRPCIV a reluat la începutul lunii iunie și activitatea de examinare pentru obținerea permisului auto, inițial cu probele practice rămase restante, și apoi cu probele teoretice.