"Cine vrea acces la piaţa internă trebuie să accepte toate consecinţele", a reiterat Juncker, într-o conferinţă de presă în Slovacia, care a preluat vineri de la Olanda preşedinţia semestrială a UE. 

În cadrul summitul european din această săptămână de la Bruxelles, premierul britanic David Cameron le-a transmis viitorilor săi foşti parteneri europeni că o reformă a regulilor de liberă circulaţie a persoanelor în UE va fi esenţială în relaţiile pro-Brexit dintre Regatul Unit şi UE. 

Însă "libertatea de circulaţie a lucrătorilor nu se va schimba, este una din libertăţile fundamentale ale UE", a spus vineri şeful executivului european. 

"Nu mai este timp de pierdut" în declanşarea procedurii de divorţ între Londra şi UE, "deoarece nu putem lăsa ca această incertitudine să dureze", a mai afirmat Juncker. 

"Am căzut foarte clar de acord: nu poate exista nicio negociere" privind relaţiile viitoare dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană, "nici măcar informală, înaintea unei notificări" din partea Londrei, a insistat de asemenea premierul slovac Robert Fico, în aceeaşi conferinţă de presă. 

Fico, a cărui ţară va găzdui la 16 septembrie la Bratislava un summit european al Celor 27, pentru a discuta despre viitorul UE fără Marea Britanie, a recunoscut că nu există "un acord 100%" cu Comisia Europeană privind politica migratorie europeană. 

Slovacia, care a atacat în justiţia europeană planul de repartiţie obligatorie a până la 160.000 de solicitanţi de azil în UE adoptat în septembrie 2015, a făcut apel "ca statele membre să primească mai multă flexibilitate" pentru a depăşi diviziunile europene în jurul chestiunii migraţiei. 

"Trebuie un echilibru între statele membre şi instituţiile europene, nu trebuie ca una dintre cele două părţi să domine", a spus Fico, salutând "spaţiul pentru discuţii informale" între cele 27 de state membre pe care îl va oferi summitul din septembrie organizat 'în altă parte decât la Bruxelles'.AGERPRES