Sindicatele s-au întâlnit joi seară cu premierul, ministrul Muncii, și cel de Finanțe și au cerut, printre altele, ca noul proiect să le dea posibilitatea angajaților care nu au contribuit cel puțin 15 ani la pensie să își poată cumpăra diferența de ani, așa cum se întâmplă în prezent. Iar salariul minim ar urma să ajungă anul viitor la 2050 de lei, scrie ProTV.

În condiţiile în care mai multe prevederi din proiectul Legii Pensiilor se referă la salariul minim pe economie, acesta ar urma să crească anul viitor la 2050 RON, urmând să ajungă la 2500 de lei până în 2022, spun liderii marilor sindicate, în urma discuţiei cu membrii Executivului.

Guvernul ar fi promis şi că va schimba câteva articole din proiectul Legii Pensiilor, aflat în ultima lună în dezbatere publică. Una dintre modificări le-ar permite celor care nu au contribuit suficient la pensie să plătească anii diferenţa.

Bogdan Hossu, Cartel Alfa: “Olguța a recunoscut că problema penalizării salariatului este incorectă. O vor rezolva introducând că este penală stoparea la sursa nevărsata la buget.”

Nu vor suferi, în schimb, modificări articolele prin care se schimbă modalitatea de calcul a pensiilor, care vor fi mai mari şi cele care aduc şi alte avantaje. De exemplu, nu mai sunt penalizaţi cei care ies mai devreme la pensie, dar în anumite condiţii.

Bărbaţii vor putea ieşi mai devreme de 65 de ani la pensie şi femeile mai devreme de 63 dacă au 8 ani vechime peste stagiul complet de cotizare. Asta înseamnă că un bărbat ar fi trebuit să înceapă să lucreze de la 17 ani, ca să se poată pensiona la 60, de exemplu.