Verida Credit şi-a anunţat astăzi intrarea pe piaţa ipotecară locală, în urma deciziei Băncii Naţionale a României de a aproba înscrierea companiei în Registrul General al instituţiilor financiare nebancare. Compania, având acţionari importanţi precum ABN Amro, Old Lane (fond deţinut de Citi) şi Rubikon, a fost înscrisă în Registrul General al instituţiilor financiare nebancare.

Verida Credit intenţionează să investească peste 100 de milioane EUR pe piaţa locală. Pe termen scurt, compania intenţionează ca până la sfârşitul lunii august să îşi extindă licenţa, urmând să funcţioneze ca instituţie financiară nebancară (IFN) de credit ipotecar.

Piaţa ipotecară românească a înregistrat o rată a creşterii anuale de peste 75%, iar Verida Credit este de părere că această tendinţă va continua. Experţii companiei estimează că în prezent doar 1,5% din proprietarii de imobile din România au contractat un împrumut ipotecar, faţă de 60-90% în cazul pieţelor ipotecare dezvoltate din Europa de Vest şi America de Nord. Spre deosebire de alte ţări est-europene, piaţa ipotecară din România raportată la PIB este de aproximativ 3,4% faţă de media ţărilor est-europene de 15%. Comparativ cu pieţele din Europa de Vest, diferenţele sunt şi mai mari (45-90% din PIB). Deoarece veniturile înregistrează o creştere anuală de 20%, iar preţurile imobilelor se estimează a creşte cu 15-20% pe an, Verida consideră că piaţa ipotecară din România dispune de o poziţie favorabilă extinderii în următorii 5 –10 ani.

Data: 4 iunie 2008

Sursa: Verida Credit