Veniturile operaţionale ale Romtelecom au scăzut cu 11,1% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 178,7 milioane euro, iar profitul EBITDA s-a redus cu 59,7%, la 24,4 milioane euro, din cauza condiţiilor economice dificile, a anunţat joi grupul elen OTE.

Compania a mai avut însă venituri suplimentare de 10 milioane euro din alte surse decât operaţiunile de telecomunicaţii, cum ar fi din chirii sau penalităţi, astfel că scăderea încasărilor totale ale Romtelecom a fost de aproximativ 9% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, au precizat reprezentanţii companiei.

Romtelecom a avut, în perioada aprilie-iunie 2009, venituri operaţionale de 201,1 milioane euro şi un profit EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) de 60,6 milioane euro.
Grupul OTE, deţinut în proporţie de 30% de Deutsche Telekom, a modificat standardele de raportare financiară pentru a se alinia metodologiei grupului german.

În pofida dificultăţilor economice, numărul abonamentelor clienţilor la serviciile Romtelecom a urcat la 4,5 milioane, creşterile înregistrate pe internet în bandă largă şi servicii de televiziune amortizând scăderea consemnată pe telefonie fixă, potrivit companiei româneşti.

“Rezultatele financiare pentru al doilea trimestru sunt influenţate de atitudinea tot mai precaută a clienţilor, datorată dificultăţilor economice cu care se confruntă. În aceste condiţii, am înregistrat totuşi o creştere a numărului total de abonamente până la aproximativ 4,5 milioane, rezultat combinat al creşterii numărului clienţilor de televiziune cu 19,8% faţă de trimestrul al doilea din 2009 şi a conexiunilor de internet în bandă largă cu 21,5% în aceeaşi perioadă, precum şi al reducerii cu 7,5% a numărului de linii fixe”, a declarat directorul general al Romtelecom, Yorgos Ioannidis.

Marja de profit a companiei, calculată ca EBITDA raportat la veniturile operaţionale, a scăzut la 13,7% în trimestrul al doilea, de la 30,1% în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Romtelecom a cheltuit 16,6 milioane euro pe pachete compensatorii acordate celor 645 de angajaţi care au părăsit compania în trimestrul al doilea, a afirmat Ioannidis.