După ridicarea parțială a unor restricții de circulație, au apărut primii turiști în Germania și Austria. Localnicii spun însă că își vor reveni cu greu și vor acoperi pagubele provocate de pandemia de COVID-19. La Veneția a fost consemnat primul deces provocat de coronavirus din întreaga Italie, dar autoritățile locale au pus la punct măsuri de prevenire a răspândirii infecțiilor mai eficiente decât în regiunea vecină Lombardia.

„Odată cu deschiderea frontierelor Italiei către toate statele din Spațiul Schengen și Marea Britanie, de la 3 iunie, au ajuns deja la Veneția și împrejurimi pentru vacanță, cu propriile mașini, și primii turiști din Austria și Germania. Multe dintre hotelurile din zonă vor deschide însă abia de luni, altele direct din iulie.

COVID-19 a reușit în cele patru luni de pandemie în Italia să îndepărteze 81 de milioane de vizitatori în principalele orașe turistice – Veneția, Florența, Roma și Napoli -, rezervările în structurile de cazare fiind anulate în masă. Probleme au și proprietarii de magazine și restaurante, care nu au putut încă să-și reia activitățile din lipsă de clienți, așa cum este și românca Angela Pâslariu, care gestionează un magazin de suveniruri în centrul Veneției și un hotel de trei stele. La Marghera, lângă lagună”, informează corespondentul Rador.

Momente dificile

„Este foarte-foarte greu să facem ceea ce am făcut anii trecuţi. Lumea o să fie la jumătate anul ăsta – cel puțin cred și sper la jumătate -, iar ceea ce o să câștigăm nu o să poată acoperi cheltuielile și ce ne așteaptă pentru perioada moartă. Cheltuielile sunt mari. Adăugând şi cele din hotel, am pierdut până acum, în astea patru luni, deci 200.000 de euro cel puțin”, a declarat Angela Pâslariu.

Abia de la 15 iunie, Austria, Germania și Slovenia își vor relua zborurile spre aeroporturile din Peninsulă. Grecia, în schimb, va deschide traficul aerian cu Italia de la 22 iunie, obligând călătorii să rămână în autoizolare între 7 și 14 zile.