Anul 2017 promite a fi un an bun atât pentru dealerii români de mașini cât și pentru clienții care au în plan o achiziție. Câteva zeci de noi modele, unele dintre ele spectaculoase din punctul de vedere al designului, dar și al echipamentelor puse la dispoziția șoferului, sunt gata să debuteze pe piața autohtonă. În general, viitoarele vedete ale pieței auto de la noi se încadrează în direcțiile principale ale întregii industrii auto având propulsoare tot mai eficiente, o conectivitate crescută și chiar componente avansate de conducere autonomă. Peste toate acestea se adaugă o accelerare a „SUV-izării“, care are la bază, atât ideea preconcepută a multor clienți că un astfel de vehicul este mult mai sigur și potent, cât și direcția trasată de producătorii conștienți că astfel pot obține mai mulți bani pentru un produs aproape identic cu un hatchback sau un break. În România, acest curent este subliniat de lansările unei noi generații Dacia Duster și a mult-așteptatului Ford EcoSport.

BMW pornește lansat în noul an

Primul trimestru al anului 2017 începe în forță cu lansări ale unor modele cu o mare priză la public. Încă din ianuarie, românii vor face cunoștință cu un nou Citroen C3 – o mașină de oraș destul de apreciată la noi -, dar și cu o nouă generație Hyundai i30 cu un design modificat, motoare eficiente și o conectivitate de top.

Tot în ianuarie sunt așteptate în România Citroen Spacetourer și Peugeot Traveller. Apoi, în februarie, începe ofensiva BMW, producător care lansează mai întâi o nouă Serie 5 căreia i se vor adăuga în martie variantele 520d EfficientDynamics și plug-in hybrid, dar și variantele Coupe Cabriolet și Gran Coupe ale Seriei 4. Revenind la februarie – una dintre cele mai bogate luni ale anului în materie de lansări auto – vom vedea la dealeri noile Audi A5 Sportback, Citroen C-Elysee, Mini Countryman, Fiat Tipo hatchback și Talento, precum și două facelift-uri, Jeep Grand Cherokee și Skoda Octavia. Tot atunci va intra în vânzare modelul Duster cu cutie automată.

În martie sunt așteptate în România modele precum Audi Q5, Peugeot 301, versiunea cu autonomie de 400 km al electricului Renault ZOE și Ford Fiesta, vehicul ale cărui noi variante vor continua să fie lansate de-a lungul întregului an.

Un al doilea trimestru bogat

Peugeot, Renault și Skoda par a fi principalele mărci care vor prezenta noi modele în al doilea trimestru al anului. Astfel, în mai și iunie vor sosi la noi SUV-ul Peugeot 5008 și facelift-ul compactei 308. Tot atunci, Renault prezintă Koleos și un facelift pentru Captur, iar Skoda vine cu Kodiaq și variante modernizate ale modelelor Rapid și Citigo. Alte modele importante pentru perioada aprilie – iunie 2017 sunt Ford EcoSport, Honda Civic Hatchback și Sedan, Hyundai Ioniq, Mazda MX-5 RF, Fiat 124 Spider, Fiat Tipo Station Wagon, BMW Seria 5 Touring și MINI Countryman plug-in hybrid.

Vară liniștită

În al treilea trimestru al anului numărul lansărilor de modele noi este mult mai redus decât în perioada anterioară. Cauzată în special de un anotimp în care, istoric, vânzările de mașini nu rup gura târgului, această apatie a dealerilor este spartă de Alfa Romeo care prezintă Stelvio, BMW care aduce în România facelift-uri pentru Seria 2 (coupe și cabrio) și Mazda, al cărui SUV CX-5 promite vânzări susținute. În plus, Opel a ales luna iulie pentru a oferi clienților români Opel Insignia Grand Sport și Opel Crossland X.

Toamna readuce efervescența

Ca de obicei, ultimele trei luni ale anului sunt bogate în lansări de vehicule. Cel mai important dintre acestea este noul miniSUV Duster pe care Dacia îl va prezenta la expoziția auto de la Frankfurt. Alte SUV-uri care vor atrage atenția românilor sunt Jeep Compass, Opel Grandland X, Skoda Yeti, BMW X3, un model Mitsubishi derivat din conceptul GT-PHEV și o versiune mai potentă a break-ului Opel Insignia denumită Opel Insignia Country Tourer.


Tot în ultimul trimestru al lui 2017, Audi a anunțat deja lansarea navei-amiral A8, iar BMW un facelift al electricului i3 și, o surpriză importantă, un model cu totul nou care se va încadra în zona premium-lux între actualele Serii 5 și 7.