„Ne dorim reducerea analfabetismului şi ca acei copii să nu fie toată viaţa în grija statului. Ne-am dată seama, uitându-ne pe statistici, că vorbim deja de şomeri la a treia generaţie. Sunt persoane care nu au vrut niciodată să muncească şi în cadrul familiilor lor nu s-a pus niciodată problema ca şi copii să îşi găsească un loc de muncă. Din păcate avem şi asemenea situaţii. Din această perspectivă suntem la acelaşi nivel cu alte ţări din Uniunea Europeană. Şi acolo sunt persoane care refuză să îşi găsească un loc de muncă şi care au instituit un cult al nemuncii“, a declarat ministrul muncii Lia Olguţa Vasilescu, în cadrul unui seminar despre criza forţei de muncă organizat de Intact. 

Ea spune că mediul de afaceri vorbeşte despre numărul mare de asistaţi sociali ca motiv pentru criza forţei de muncă, lucru pe care ea îl vede ca  parţial adevărat. „Se vorbeşte despre 6 milioane de asistaţi în România. Nu este nici pe departe aşa. Sigur, dacă includem şi copiii care beneficiază de alocaţie putem ajunge la o asemenea cifră. Astăzi, sunt 240.000 de familii cu copii care beneficiază de asistenţă socială“, a declarat ministrul muncii. 

Analizele ministerului arată că familiile de asistaţi sociali au tendinţa de a-şi retrage copiii de la şcoală înainte de clasa a VIII-a, ceea ce îi transformă în asistaţi sociali pe viaţă, consideră Vasilescu, asta pentru că nu mai pot fi calificaţi nici ca ucenici. 

Ministrul Muncii a mai anunţat că Parlamentul României lucrează la un proiect de lege care prevede că, dacă o persoană a refuzat un loc de muncă, nu va mai primi ajutor social sau indemnizaţia de şomaj. „Sarcina noastră va fi să vedem ce se va întâmpla cu familia acestor persoane. Până la urmă, copilul nu are niciun fel de vină dacă tatăl nu doreşte să muncească“, a mai spus Vasilescu.