Primul anunţ pe care ministrul l-a făcut în această săptămână este legat de deblocarea posturilor din sănătate, care va avea loc probabil în a doua jumătate a anului, în funcţie de cum se va face rectificarea bugetară.
"În acest moment, angajările în sistem se produc după principiul ‘pleacă un om, vine un om’. Referitor la rectificarea bugetară, am sesizat deja Ministerul Finanţelor pentru o rectificare pozitivă la Ministerul Sănătăţii. Totul depinde însă de modul cum merge economia. Datele pe care le avem până acum sunt pozitive, încurajatoare, însă trebuie să fim prudenţi şi precauţi, având în vedere declinul multora dintre economiile din zona euro", a afirmat Eugen Nicolaescu.
A doua mare schimbare anunţată de Ministerul Sănătăţii este şi cea mai aşteptată: după spusele lui Nicolăescu, pachetul de bază este prefinalizat şi va intra în dezbatere publică la mijlocul lunii iunie Dezbaterile publice pe marginea pachetul de servicii medicale de bază vor începe la mijlocul lunii iunie şi vor fi finalizate în toamna acestui an, documentul ce va conţine noile reglementări urmând să fie apoi trimis către Guvern.
Cel mai recent anunţ vizează îmbunătăţirea accesului pacienţilor la medicaţie, prin introducerea noii liste de medicamente compensate, care nu a mai fost actualizată din anul 2008.
Calendarul de lucru a fost revizuit pentru definitivarea listei de medicamente compensate, astfel încât la începutul lunii iulie să poată fi gata HG-ul privind noua lista de medicamente compensate.

Pentru sfârşitul acestui an, pe care Ministrul Nicolăescu l-a boteazat "anul marilor schimbări în sănătate", au mai fost anunţate definitivarea unei legi care să permită demiterea managerilor de spital care acumulează datorii mai vechi de trei luni şi includerea vaccinului pneumococic în Programul Naţional de Imunizare.