Totuși, în prezent, situația arată încurajatoare. Potrivit datelor publicate miercuri, de Eurostat, volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a crescut în iunie cu 5,2%, comparativ cu luna precedentă, în tip ce în zona euro avansul a fost de 5,7%, pe fondul atenuării restricţiilor introduse pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus.

Și în luna mai, volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 20,3% în zona euro şi cu 18,3% în UE, ceea ce înseamnă că în ambele zone comerţul cu amănuntul a revenit la nivelul din februarie 2020, înainte de introducerea restricţiilor.

În UE, vânzările de combustibili auto au crescut cu 16,9% în iunie, comparativ cu luna precedentă, cele de produse non-alimentare au urcat cu 10,6%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi tutun au scăzut cu 2,2%.

Care este situația în România

În cazulstatelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în iunie, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în Irlanda (21,9%), Spania (16,5%), Italia (13,8%), Franţa şi Luxemburg (ambele cu 9,4%), Slovacia (9,3%) şi România (6,3%), singurele scăderi fiind în Austria (minus 2,5%) şi Germania (minus 1,6%).

În iunie, comparativ cu perioada similară din 2019, volumul comerţului cu amănuntul a urcat cu 1,3% în zona euro şi în Uniunea Europeană. În UE, vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 4,2%, cele de alimente, băuturi şi tutun cu 0,7%, în timp ce vânzările de combustibili auto au scăzut cu 12,7%.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în iunie, comparativ cu perioada similară din 2019, s-a înregistrat în Irlanda (10,2%), Estonia (6,6%) şi Danemarca (6,5%), iar cel mai semnificativ declin în Bulgaria (minus 18,1%), Malta (minus 8,4%) şi Luxemburg (minus 7,7%).

România a raportat o creştere de 2,1% în iunie, comparativ cu perioada similară din 2019, după un declin de 4,2% în mai.