Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, atrage atenţia că, odată cu revenirea sezonului rece în România, este foarte posibil să ne confruntăm cu un nou val al pandemiei de COVID-19, cel de-al patrulea.

Varianta Delta ar putea deveni dominantă şi în România. Când vine valul 4 peste noi?

El a anunţat, marţi, un plan de acţiune pentru dezvoltarea conceptului “Oraşul vaccinează satul”, care vizează prezenţa de echipe de vaccinare în cele 2.862 de comune până la finalul lunii iulie. Planul de acţiune va fi pus în aplicare începând de săptămâna viitoare.

“Este nevoie de o mai bună coordonare a resurselor, atât resursele umane, cât şi resursele materiale, prin acţiuni integrate care să combine partea de informare a populaţiei şi procesul de vaccinare propriu-zis.

Ca atare, sunt 2.862 de comune şi în perioada lunii următoare ne dorim să existe echipe de vaccinare care să asigure procesul de vaccinare în fiecare localitate în parte. Aşa încât, vom derula o serie de activităţi în această săptămână, încât vom face un plan de acţiune care va fi comunicat către fiecare judeţ cu un desfăşurător, aşa încât să existe zilnic echipe mobile în localităţi.

Fiecare centru de vaccinare fix va avea ca obiectiv asigurarea de echipe mobile. Este important ca într-o perioadă de circa o lună – o lună şi jumătate să asigurăm trecerea prin fiecare localitate în parte, pentru că perspectiva unui nou val în special în sezonul rece, în toamnă, este cât se poate de clară şi foarte probabil că varianta Delta a tulpinii virale are toate caracteristicile să devină dominantă”, a anunţat, marţi, Valeriu Gheorghiţă, în cadrul unei conferinţe de presă.

“Sunt judeţe care au ajuns la 70%-80% dintre localităţi cu echipe şi sunt alte judeţe care au 10%-15%”

Informaţiile despre vaccinare trebuie să ajungă mai repede la oameni cu ajutorul autorităţilor locale, al ONG-urilor şi al asociaţiilor internaţionale, a mai subliniat medicul militar.

“Sunt judeţe care au ajuns la 70%-80% dintre localităţi cu echipe şi sunt alte judeţe care au 10%-15%. Tocmai de aceea este momentul să organizăm mult mai bine această activitate şi tot planul de acţiune va fi publicat inclusiv pe platforma vaccinare-covid.gov.ro şi va fi comunicat în mod oficial autorităţilor locale tocmai pentru a şti care este acest calendar al activităţilor.

Vom avea o situaţie centralizată la nivelul fiecărui judeţ. Noi transmitem mâine dimineaţă către fiecare Direcţie de Sănătate Publică şi prefectură localităţile. Ele vor fi arondate centrelor de vaccinare fixe şi fiecare centru de vaccinare fix va avea ca obiectiv asigurarea de echipe mobile în fiecare localitate care va fi arondată fiecărui centru”, a mai declarat, marţi, Valeriu Gheorghiţă.

Sursă foto: Facebook, Guvernul României