Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare anti-COVID, tulpina africană este o tulpină care nu se va extinde rapid.

”Ieri a fost o zi în care am simțit că putem câștiga această cursă împotriva pandemiei pentru că la acest moment campanie e în plină derulare. Avem peste 800.000 persoane vaccinate, din care majoritatea vaccinate și cu doza a doua. (…) Avem o rată mare de peste 90% de utilizare a dozelor recepționate”, a spus Valeriu Gheorghiță, duminică seară, la Antena 3.

”Vom deschide noi locuri pentru programare”

Valeriu Gheorghiță a mai precizat că în luna martie se vor putea deschide noi locuri pentru programare, subliniind că probabilitatea ca virusul să acumuleze noi mutații este mai scăzută cu cât mai mulți oameni sunt vaccinați.

”În martie putem deschide noi locuri pentru programare. (…) Cu cât ne vaccinam mai mulți reducem numărul de îmbolnăviri și probabilitatea ca virusul să acumuleze noi mutații.

Nu anticipam că tulpina africană este o tulpină care se va extinde rapid, cum se întâmplă cu tulpina din Marea Britanie”, a mai spus coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19.

Cât durează, de fapt, imunitatea după vaccin

Șeful campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune că imunitatea căpătată în urma vaccinării împotriva COVID durează cel puțin un an. Mai mult, dacă se menține ritmul vaccinării, la finalul anului pandemia va fi sub control în România.

Studiile până la acest moment arată că răspunsul imun căpătat în urma vaccinului este “cât se poate de bun” timp de opt luni, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

“Timpul de răspuns imun va fi cu siguranță mai mare de un an”, a transmis Valeriu Gheorghiță.

Medicul a precizat că a doua doză de vaccin este un booster care asigură imunitatea pe o perioadă mai lungă de timp, tocmai de aceea este important ca oamenii să nu renunțe să facă rapelul. Valeriu Gheorghiță anticipează că România va atinge pragul de vaccinare de 70% până în luna septembrie, dacă între timp nu apare o variantă a coronavirusului care să nu răspundă la vaccin. El a ținut să precizeze că vaccinurile actuale s-au dovedit eficiente împotriva tulpinii britanice, chiar dacă aceasta este mai contagioasă.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea