ANM vine cu precizări de ulitmă oră. A fost prelungită avertizarea de caniculă. Potrivit meteorologilor, mai mult de jumătate din țară se află sub cod portocaliu de caniculă, temperaturile ajungând până la 41 de grade celsius la umbră.

De cealaltă parte, restul țării este în continaure sub avertizare de cod galben de caniculă. Meteorologii au mai emis totodată și un cod portocaliu de vijelii, care este valabil în nordul, centrul, dar și vestul țării.

Astfel, potrivit ANM, În Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

În același timp, meteorologii anuunță că în sudul și sud-estul țării, valul de căldură va persista la intensitate ridicată și la începutul săptămânii viitoare, avertizează meteorologii.

Cod portocaliu de caniculă în România 

ANM mai anunță că valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Meteorologii mai precizează că temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade, potrivit meteorologilor.

De cealaltă parte, mai multe zone din țară se află sub cod portocaliu de furtuni și vijelii. ANM a emis noi coduri galben și portocaliu de vijelii, descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Codul intră în vigoare în această după-amiază de la ora 16:00 fiind valabil până luni dimineață la ora 10:00.

Astfel, în vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…30 l/mp.

În Crișana, Maramureș, local în Banat, Transilvania și nordul Moldovei vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale. Meteorologii mai anunță că astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.