Jenner Institute, înfiinţat în 2005, face parte din Departamentul de Medicina din Nuffield al Universităţii Oxford şi are ca scop dezvoltarea de vaccinuri pentru boli de mare importanţă pentru sănătatea publică mondială, precum malaria, turbeculoza sau SIDA.

Potrivit declaraţiilor făcute de Prieto-Alhambra într-un interviu radiofonic, Jenner Institute speră să obţină rezultate definitive ale testelor clinice pentru a demonstra eficacitatea vaccinului la sfârşitul lui octombrie sau începutul lui decembrie.

Despre vaccin

„Jenner Institute lucrează la unul dintre vaccinurile aflate în stadiul cel mai avansat, deja în fază 3, recrutând sute de pacienţi, şi speră să aibă rezultate până în octombrie sau sfârşitul lui decembrie. Va fi primul care va fi comercializat”, a declarat cercetătorul spaniol.

„Laboratorul şi-a asumat riscul de a începe să producă deja vaccinul pentru a-l putea lansa pe piaţă imediat, dacă se dovedeşte că funcţionează. Laboratorul dă asigurări deja că va funcţiona. Faza 1 şi 2 par să funcţioneze”, a subliniat Prieto-Alhambra.

Datele nu sunt concrete

Expertul spaniol a recunoscut că „încă nu avem rezultate privind eficacitatea sa”. Nu ştim în ce măsură protejează”, a spus el, precizând că trebuie realizat „un studiu la scară mare, cu până la 10.000 de persoane, pentru a-l putea testa”.

Una dintre ţările unde se efectuează studiul este Brazilia, care se confruntă în prezent cu o escaladare a cazurilor de coronavirus.

Marea Britanie a anunțat că va folosi dexametazona pentru tratarea coronavirusului

Sistemul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie va utiliza de marţi dexametazona, un medicament din familia steroizilor ce permite, potrivit unui studiu major, reducerea mortalităţii din cauza bolii COVID-19, a anunţat ministrul Sănătăţii, Matt Hancock, citat de AFP.

„Lucrăm cu NHS pentru a include dexametazona în tratamentul standard contra COVID-19 începând din această după-amiază”, a declarat Hancock într-un mesaj video publicat pe contul său de Twitter, precizând că Regatul Unit dispune de 200.000 de tratamente gata de utilizare, stocate din martie.

Dexametazona reduce mortalitatea cu o treime la pacienţii cei mai grav bolnavi de COVID-19, potrivit primelor rezultate ale unui studiu clinic de amploare, calificat marţi drept „o descoperire extraordinară”.

„Dexametazona este primul medicament despre care se constată că îmbunătăţeşte supravieţuirea în cazurile de COVID-19”, au indicat într-un comunicat responsabili din cadrului studiului britanic Recovery. Potrivit acestora, „un deces din opt ar putea fi evitat datorită acestui tratament la pacienţii ventilaţi artificial”, spune profesorul Peter Horby de la Universitatea Oxford.