Mai precis, vaccinul anticoronavirus pe care una dintre fiicele liderului rus l-a folosit poartă numele ”Sputnik V”. Acesta poartă numele după primul satelit sovietic care a orbitat în jurul Pământului. Anunțul numelui său a fost făcut de către directorul fondului suveran rus.

Kirill Dmitriev a declarat că mai mult de un miliard de doze de vaccin au fost deja comandate de 20 de țări străine iar faza a treia a testelor va începe miercuri. Fondul suveran a mai menționat că vaccinurile se vor produce în masă de abia din luna septembrie.

Ministerul Sănătăţii a afirmat că o dublă injectare „ar permite formarea unei imunităţii pe termen lung”, estimând că ar putea dura doi ani.

Anterior acestui anunţ, cercetătorii străini şi-au exprimat îngrijorările cu privire la găsirea unui vaccin într-un termen atât de scurt, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut apel la respectarea „liniilor directoare şi a directivelor” în materie de vaccin.

Autoritățile de la Moscova sunt de părere că profesorii și personalul medical ar trebui primii vaccinați. Aceștia ar trebui procesul de vaccinare din această lună. Mai mult decât atât, vaccinarea ar putea ajunge la populație în jurul datei de 1 ianuarie 2021.

OMS trage semnale de alarmă

Găsirea unui vaccin pentru tratarea coronavirusului de către ruși poate fi o veste bună însă Organizația Mondială a Sănătății avertizează cu privire la acesta. Rusiei i se aduce constant aminte că vaccinul trebuie să respecte proceduri riguroase.

„Suntem în contact strâns cu Rusia şi discuţiile continuă. Precalificarea oricărui vaccin trece prin procedee riguroase”, a punctat Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al OMS, într-o videoconferinţă de presă, întrebat cu privire la anunţul preşedintelui rus despre dezvoltarea „primului vaccin” contra noului coronavirus.

OMS se arată sceptică cu privire la un posibil vaccin anticoronavirus deoarece Rusia nu a publicat niciun studiu detaliat al rezultatelor încercărilor sale de a stabili eficiența produselor dezvoltate.

Mai mult decât atât, OMS atrage atenția că orice produs farmaceutic trebuie să fie supus oricăror teste înainte să fie omologat.