Agenţia Europeană pentru Medicamente – EMA a anunţat luni seara, la Amsterdam, amânarea până miercuri a deciziei cu privire la recomandarea utilizării unui al doilea vaccin împotriva COVID-19.

Un comitet de experţi EMA s-a reunit luni, cu două zile mai devreme decât era planificat iniţial, pentru a discuta despre aprobarea vaccinului dezvoltat de firma americană Moderna.

”Unele întrebări rămân deschise”

Unele întrebări legate de acest vaccin rămân deschise, potrivit participantului olandez la acest comitet. EMA nu a exclus posibilitatea de a nu se ajunge la adoptarea unei decizii înaintea întâlnirii comitetului, programată pentru miercuri.

Vaccinul Moderna a fost deja aprobat în Statele Unite şi Canada.

După ce EMA recomandă vaccinul, Comisia Europeană trebuie să îl aprobe în mod oficial, etapă care nu ar trebuie să ia mult timp şi este considerată o formalitate.

Dificultăţi de producţie şi distribuţie a vaccinurilor

EMA a autorizat deja în decembrie utilizarea vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech.

Uniunea Europeană a comandat 160 de milioane de doze de vaccin Moderna.

Comisia Europeană a respins luni criticile conform cărora modul în care a abordat contractele de achiziţie de vaccinuri împotriva COVID-19 este cauza campaniei lente şi întârziate de vaccinare în statele UE.

Executivul comunitar a pus această situaţie pe seama dificultăţilor de producţie şi distribuţie a vaccinurilor.

Critici la adresa Comisiei Europene

Comisia Europeană a comandat în numele statelor membre 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech şi 80 de milioane de doze de vaccin produs de Moderna, cu o opţiune de încă 80 de milioane pentru cel din urmă.

Ambele vaccinuri sunt administrate în două doze de persoană, iar UE are o populaţie de circa 450 de milioane.

Responsabili din sectorul sanitar şi oficiali au acuzat faptul că Executivul comunitar a comandat prea puţine doze de vaccin de la producătorii care au avut succes în dezvoltarea acestuia (Pfizer-BioNTech şi Moderna), mizând în schimb pe acei producători care înregistrează întârzieri în procesul de dezvoltare a vaccinurilor, cum este de exemplu cazul Sanofi.