Vaccinul anti-COVID este eficient împotriva tulpinii indiene. Valeriu Gheorghiță îi asigură pe români

Valeriu Gheorghiță a spus că situația din India a fost provocată de mai mulți factori, nu doar de tulpina în sine. El spune că nerespectarea măsurilor și dificultatea de control a acestora a jucat un rol important în ceea ce se raportează acum.

Medicul militar subliniază că nerespectarea măsurilor duce la un risc crescut de propagare al noii tulpini. Valeriu Gheorghiță a mai spus că vaccinurile anti-COVID de care România dispune în prezent sunt eficiente împotriva tulpinii indiene.

„În India este un scenariu aproape apocaliptic. Acesta este generat de mai mulți factori: nerespectarea măsurilor, dificultatea de control a acestor măsuri și varianta aceasta virală.

În condițiile în care nu se respectă măsurile, avem un risc de propagare a acestei tulpini. Vaccinurile sunt eficiente. Sunt date care au fost analizate pentru tulpina sud africană și cea braziliană.”, spune acesta.

Situația în India este greu de controlat

Valeriu Gheorghița a reiterat că nerespectarea măsurilor poate duce la o astfel de situație și a explicat că supraaglomerarea joacă și ea un rol important. Acesta a mai spus că este posibil ca numărul celor infectați să fie mai mare decât ceea ce s-a raportat.

”În India, situația epidemiologică este agravată de supraaglomerarea și nerespectarea măsurilor de protecție. Este o situație greu de controlat. Probabil sunt mult mai multe cazuri decât cele raportate”, a spus Valeriu Gheorghiță miercuri seara.

Tulpina indiană a fost depistată lângă București

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) informează că 35 de cetățeni din India au fost depistați cu coronavirus. Aceștia lucrau l două firme din Popești-Leordeni, lângă București. 3 dintre aceștia sunt infectați cu tulpina britanică, iar 7 sunt infectați cu tulpina indiană.

INSP mai precizează că dintre 35 de muncitori confirmați cu COVID, 19 persoane sunt internate în spital astfel: 18 la Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” din București și una la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

Restul de 16 persoane au rămas în izolare în localitatea Popești-Leordeni.

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin