Vaccinarea anti-COVID, pusă sunt semnul îngrijorării. Miniştrii Sănătăţii din şase ţări ale UE şi-au exprimat vineri, 15 ianuarie, o îngrijorare profundă din cauza întârzierii vaccinului Pfizer/BioNTech, transmite reuters.com

Scrisoarea a fost semnată de către miniştrii Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Lituaniei, Letoniei şi Suediei. Aceștia spun că situația este „inacceptabilă” deoarece subminează „credibilitatea procesului de vaccinare”, conform sursei menționate.

Vaccinarea anti-COVID și credibilitatea procesului

„Această situaţie este inacceptabilă. Nu numai că are impact asupra programului de vaccinare, ci scade credibilitatea procesului de vaccinare”, este menționat în scrisoare, conform sursei menționate.

„Suntem obligaţi să informăm populaţia noastră şi grupurile de risc (…) că vaccinarea lor va fi întârziată, în pofida eforturilor excepţionale depuse de guvernele noastre pentru a asigura livrarea la timp.

Vă cerem să intraţi de urgenţă în contact cu BioNTech/Pfizer pentru a cere o explicaţie publică şi a sublinia nevoia de a asigura stabilitatea şi transparenţa livrărilor”, transmit semnatarii scrisorii.

Responsabili din şase ţări au fost informaţi de BioNTech/Pfizer că livrările vor fi „substanţial reduse în săptămânile următoare”.

„Unora li s-a comunicat drept dată limită 8 februarie 2021, alţii nu au primit nicio informaţie cu privire la durata reducerii livrărilor prevăzute”, se mai informează în scrisoare.

Lituania a anunţat vineri că livrările de vaccinuri vor fi reduse la 54.505 doze comparativ cu cele 108.810 prevăzute iniţial, în timpul următoarelor patru săptămâni.

Proteajează vaccinul BioNTech/Pfizer împotriva noilor mutații?

Vaccinul contra COVID-19 de la BioNTech/Pfizer poate neutraliza o „mutaţie cheie” a tulpinilor britanică şi sud-africană, conform rezultatelor lucrărilor comunicate vineri de laboratorul BioNTech.

Totuşi, una din limitele acestui studiu succint, subliniată chiar de autori, este că nu se referă la toate mutaţiile prezente la aceste tulpini.

Vaccinul contra COVID-19 de la BioNTech/Pfizer pare a fi eficient contra unei “mutaţii cheie” a tulpinilor britanică şi sud-africană de coronavirus, conform rezultatelor lucrărilor comunicate vineri, 8 ianuarie, de laboratorul BioNTech.

„Anticorpii persoanelor care au primit vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 neutralizează eficient SRAS-CoV-2 cu o mutaţie cheie care se găseşte în ambele tulpini foarte transmisibile” identificate în Regatul Unit şi în Africa de Sud, arată laboratorul într-un comunicat.