Introducerea testării periodice este în discuție pentru câteva categorii profesionale. Aici intră: personalul medical, din învăţământ, angajaţi din sectorul public sau din centrele pentru vârstnici.

Vaccin gratuit sau testarea din surse proprii

Primul ministru susţine că „înclină” către ideea testării care să se facă „din surse proprii” pentru aceste categorii profesionale, având în vedere că vaccinul este gratuit.

„Eu nu am susţinut vaccinarea obligatorie, în continuare ne uităm la variante, eu am vorbit de testare. Sunt anumite profesii – medici, de exemplu, sau cadre medicale, care intră în contact cu pacienţi – unde trebuie să fim foarte atenţi. (…)  Pentru anumite profesii este nevoie ca toată lumea să fie vaccinată sau cel puţin testată, dacă nu vaccinată.
Nu… este o discuţie despre vaccinarea obligatorie pentru acest personal, nu e luată o decizie, înclin în acest moment să merg spre testare şi faptul că vaccinul este gratuit, testarea se va face din surse proprii, dar până la urmă trebuie să ne gândim că vorbim de sănătatea pacienţilor şi putem, prin comportamentul nostru, dacă nu suntem vaccinaţi putem să răspândim acest virus către pacienţi care vin să se trateze de altă boală.
Este discuţie şi pentru cadrele didactice şi personal medical, personal din sectorul public, sunt mai mule discuţii. Aici aştept şi deciziile specialiştilor sau, de exemplu, Ministerul Muncii a venit cu propunerea pentru testarea personalului din centrele de bătrâni”, a afirmat primul ministru Florin Cîţu joi seară, la TVR.

Suntem deja în valul patru

Florin Cîțu a fost întrebat când anume ar putea fi reglementate legal prevederile privind testarea periodică a angajaţilor din anumite categorii profesionale care nu sunt vaccinaţi anti-COVID, premierul a răspuns: „Foarte rapid, uitaţi-vă că suntem deja în valul patru şi trebuie să înţelegem că aceste decizii sunt importante”.

Certificatul verde are rolul de a menține economia deschisă

Privind introducerea folosirii certificatului verde care atestă vaccinarea, testarea sau faptul că o persoană a trecut prin boală în localităţile cu indice de infectare de peste trei la o mie de locuitori, premierul a susţinut că această măsură are rolul de a menţine economia deschisă, el precizând că nu doreşte să închidă pieţele sau să lase mall-urile deschise doar pentru cei care sunt vaccinaţi.
„Nu este adevărat. Şi astăzi, dacă mergi la spital, faci un test COVID, acest certificat a fost folosit la intrarea în România şi în toată Europa a fost folosit în această vară, testul COVID a fost folosit până acum peste tot, nu există nicio discriminare. Sunt trei lucruri pe acest certificat: vaccinare, ai trecut prin boală sau testare, deci chiar eu nu văd nicio discriminare. Din contră, văd că este un mod civilizat de a continua lucrurile şi transparent”, a afirmat premierul Florin Cîţu, întrebat despre faptul că există voci care susţin că restrângerile unor libertăţi se pot face doar prin lege şi nu prin Hotărâre de Guvern.
Acesta a afirmat că „nu putem să ne uităm doar la Guvern pentru soluţii”, arătând că oamenii trebuie să înţeleagă că dacă nu se vaccinează pun în pericol viaţa celor din jur.