ANRE anunță noi reglementări în cazul persoanelor care doresc să își schimbe furnizorul de energie. Mai exact, potrivit ultimelor informații, consumatorii casnici vor fi nevoiți să respecte noi reguli.

Toți cei vizați trebuie să își comunice indexul, iar în ceea ce privește noile prețuri, toate ofertele trebuie să arăte ce intră în această sumă de bani.

Noi regilementări nu au intrat încă în vigoare, însă Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a pus în dezbatere publică proiectul de ordin prin care vor fi introduse noi obligații legate de liberalizarea pieței energiei.

Sursa citată preciează că scopul acestui demers este de a clarifica situația și pentru a veni în ajutorul consumatorului casnic în momentul în care dorește să-și schimbe furnizorul de energie electrică.

Noi reguli pentru clienți

Astfel, potirvit noilor reguli prevăzute în proiectul de ordin, clientul casnic sau noncasnic va fi nevoit să comunice noului furnizor indexul autocitit, iar acest lucru va fi făcut la data transmiterii notificării de schimbare a furnizorului.

Și noul furnizor va avea o obligație importantă. Mai exact, acesta trebuie să preia și să comunice operatorului de rețea indexul autocitit de la clientul final, împreună cu comunicarea datelor referitoare la contractul de furnizare.

„În cazul în care clientul final nu transmite indexul autocitit, operatorul de rețea are obligaţia citirii indexului echipamentului de măsurare în perioada cuprinsă între data transmiterii notificării de schimbare şi data schimbării efective a furnizorului”, arată Hot News.

Totodată, furnizorii vor fi obligați să publice oferte-tip, cumulativ, prin următoarele mijloace proprii: pe pagina proprie de internet; în aplicaţia informatică „Comparator al ofertelor-tip de furnizare a energiei electrice“ publicată pe pagina de internet a ANRE; la punctul unic de contact.

De asemenea, conform legii, oferta tip trebuie să conțină următoarele:

  • datele de identificare ale furnizorului ofertant;
  • perioada de valabilitate a ofertei-tip;
  • data-limită de încheiere a contractului de furnizare
  • perioada de aplicare a ofertei – tip, ce reprezintă perioada în care se aplică preţul din oferta-tip şi condiţiile asociate;
  • tipul de client final care poate opta pentru oferta-tip respectivă;
  • perioada de facturare;
  • preţul energiei electrice furnizate defalcat pe componente, respectiv preţul energiei electrice care include tariful pentru serviciul de transport componenta de injecţie în reţea TG, tariful pentru serviciul de transport componenta de extragere din reţea TL, tariful pentru serviciul de sistem, tariful pentru serviciul de distribuţie, taxe şi contribuţii stabilite prin dispoziţiile legale în vigoare;
  • descrierea serviciilor oferite; în cazul în care este oferit un „pachet de servicii“, prin includerea în acesta, pe lângă furnizarea energiei electrice, şi a altor servicii, se vor prezenta condiţiile în care se oferă acestea, iar pentru fiecare serviciu se vor specifica informaţiile corespunzătoare categoriei de servicii din care face parte;
  • termenele, modalităţile şi condiţiile de plată a facturii;
  • opţiunile privind modul de transmitere a facturii, printre care şi transmiterea pe cale electronică;
  • durata contractului, condiţiile de reînnoire/prelungire şi de încetare a prestării serviciilor şi a contractului, cu precizarea termenelor şi a condiţiilor de denunţare unilaterală a acestuia;
  • modalitatea de acceptare a ofertei-tip;
  • documentele necesare pentru încheierea contractului;
  • principalele condiţii contractuale inclusiv eventuale comisioane de încetare a contractului de furnizare;