„Când vine vorba de purtarea măștilor, distanțarea socială și când revenim la normal, cred că trebuie să ne pregătim pentru o nouă normă. Ceea ce le-am spus oamenilor de zeci de ani să facă pentru a se proteja de gripă, fac acum din cauza coronavirusului”, a declarat viceamiralul Jerome Adams, medicul șef al Statelor Unite, în timpul unui seminar video.

Depistarea simptomelor

„Este posibil să trebuiască să ne gândim mai activ la depistarea simptomelor oamenilor atunci când intră în clădiri în timpul sezonului gripal. Încurajați oamenii să rămână acasă când se simt rău și să poarte măști”, a transmis Jerome Adams.

„Am efectuat o sută de milioane de teste. Numărul de cazuri detectate, spitalizări și decese a scăzut în ultimele câteva săptămâni”, a adăugat acesta.

De asemenea, expertul a spus că comunică în mod regulat cu specialistul principal în boli infecțioase din SUA, directorul Institutului Național de Boli Alergice și Infecțioase, Anthony Fauci.

„Am încredere în el, el crede în continuare că va exista un vaccin sigur și eficient până la sfârșitul acestui an. Aștept cu nerăbdare reduceri suplimentare ale cazurilor confirmate, spitalizărilor și deceselor prin măsuri de sănătate și imunitatea efectivului care se va dezvolta prin vaccin”, a spus Adams.

Medicul șef al Statelor Unite și-a exprimat presupunerea că va fi necesară vaccinarea împotriva noului coronavirus anual.

„Cred că vom fi nevoiţi să purtăm măştile de protecţie până la sfârşitul lui 2021”

Şi virusologul german Christian Drosten, cel care a dezvoltat primul test de diagnosticare a infecţiei cu noul coronavirus, consideră că măştile vor trebui purtate în continuare şi întreg anul viitor.

„Avem foarte multe situaţii diferite şi dificile în Europa. Iarna nu va fi uşoară. Anul viitor vom avea vaccinuri. Cred că va dura până la finalul anului viitor ca aceste vaccinuri să ajungă la anumite părţi din populaţie.

De măşti nu scăpăm aşa repede. Şi după ce vom începe vaccinarea, cea mai mare parte a populaţiei va trebui să poarte mai departe măştile. În ţări ca Germania, cu un număr mic de cazuri de infectare, nu va exista o imunizare în masă. Probabil că aceasta nu va exista nici în celelalte ţări din Europa. Pentru alte regiuni este greu de spus. În Africa de exemplu, se pare că evoluţia bolii este mai puţin gravă. S-ar putea să aibă legătură cu structura demografică tânără, dar pe moment analizăm situaţia doar în mediul urban, unde locuiesc oricum mulţi oameni tineri.

Nu ştim cum va evolua virusul când se va răspândi în mediul rural. Nu ştim nici ce statut are epidemia acolo. Există date conform cărora numărul noilor infectări ar fi în scădere. Dar nu ştim dacă putem generaliza. În oraşe, epidemia pare să slăbească în intensitate, dar este la fel de posibil să revină în forţă.

În aşteptarea unui vaccin, cred că vom fi nevoiţi să purtăm măştile de protecţie până la sfârşitul lui 2021. Este imposibil să facem prognoze exacte, dar anul viitor va fi un an în care vom purta măşti”, a declarat Christian Drosten.

Promisiunea făcută de Donald Trump

Bătălia pentru Casa Albă se joacă din ce în ce mai mult pe vaccinul anti-Covid și mai ales pe momentul apariției sale. Însuși Trump a impus subiectul în campania electorală, jucând cartea unui vaccin înainte de alegeri, în ciuda scepticismului experților și a temerilor tot mai mari de presiune în detrimentul siguranței și eficacității.

Trump iese imediat la atac, ocazia este un town hall „president and people” la ABC în Philadelphia, cu aproximativ 20 de alegători indeciși din Pennsylvania: coronavirusul mai devreme sau mai târziu „va dispărea”, chiar și fără vaccin, datorită dezvoltării unei „mentalități de turmă”, un lapsus pentru „imunitatea de turmă” care, însă, necesită contaminarea a cel puțin 70% din populație: prin urmare, un număr enorm de decese, care în SUA sunt aproape 200.000, din care 1.293 în ultimele 24 de ore.

Apoi, Trump ridică ștacheta: distribuirea vaccinurilor va începe „poate încă de la jumătatea lunii octombrie”, susține purtătorul de cuvânt, Kayleigh McEnany: „Obiectivul este de a avea peste 100 de milioane de doze până la sfârșitul anului”.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea