Deputaţii au adoptat miercuri o propunere legislativă care completează Legea Educaţiei naţionale nr. 1/2011. Potrivit noului proiect, elevii din învăţământul primar vor putea beneficia de transport specializat de la și până la unitatea de învăţământ, cheltuielile fiind asigurate din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale.

S-au înregistrat 277 de voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi 17 abţineri, iar trei deputaţi nu au votat.

„În municipii şi oraşe, elevii din învăţământul primar care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ de stat, particulare şi confesionale autorizate/acreditate pot beneficia de transport specializat de tipul curse şcolare, pentru transportul de la/până la unitatea de învăţământ. Acoperirea cheltuielilor pentru transportul specializat se asigura din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale”, prevede un amendament la proiect care aparţine deputaţilor Natalia-Elena Intotero (PSD) şi Szabo Odon (UDMR), transmite Agerpres.

Toate aceste noi prevederi vor intra în vigoare începând cu prima zi a anului şcolar 2022 – 2023. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, proiectul urmând să fie supus dezbaterii Senatului.

Vacanțele școlare ar putea fi decalate

Deputatul USR-PLUS Alin Apostol a depus o iniţiativă legislativă la Camera Deputaţilor pentru decalarea vacanţelor şcolare pe zone geografice, respectiv pe ani de studiu, pentru stimularea turismului în România pe tot timpul anului.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de USR PLUS, proiectul are la bază bune practici ale statelor europene și va contribui la confortul celor care merg în vacanţă prin decongestionarea traficului din zonele cu grad ridicat de vizitare.

Mai exact, potrivit acestuia, fiecare macroregiune ar urma să intre în vacanță intersemestrială timp de o săptămână, fără suprapunere. Prin această simplă modificare, se va resimți un impact pozitiv ”asupra domeniului hotelier şi a celorlalte segmente HoReCa, elimină blocajele din traficul rutier, dar şi aglomeraţia din staţiuni”, spune Alin Apostol.

Astfel, propunerea legislativă modifică Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 prin adăugarea următoarelor prevederi la art. 94:

„a) Acordarea vacanţei intersemestriale, în baza ordinului Ministrului Educaţiei şi Cercetării, pe o perioadă de minimum o săptămână, în fiecare macroregiune, în mod succesiv şi fără suprapunere. Cele patru macroregiuni sunt definite în conformitate cu regulamentul (CE) nr. 1059/2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unităţilor teritoriale de statistică (NUTS).

b) Începerea anului şcolar pentru clasele 0 până la clasa a IV-a inclusiv, a VIII-a şi a XII-a în prima zi de luni a lunii septembrie, iar pentru clasele a V-a până la a VII-a inclusiv şi a IX-a până la a XI-a inclusiv în a treia zi de luni a lunii septembrie”, se mai artă în comunicat.

Sursă foto: Inquam Photos / Ilona Andrei