USR precizează că, potrivit legii, judecătorii CCR au la dispoziție 60 de zile calendaristice pentru a se pronunța asupra constituționalității textului propus de inițiativă.

“După aproape 5 luni de tergiversări, Camera Deputaților a predat Curții Constituționale listele semnate de cei peste un milion de români care susțin inițiativa cetățenească Fără Penali în Funcții Publice. Nota informativă prin care Secretarul General a comunicat Biroului Permanent al Camerei Deputaților un număr fals al semnăturilor m-a determinat să asist la întocmirea procesului-verbal de predare primire, pentru a mă asigura că nu lipsește absolut nicio semnătură.

Nu credeam că va fi nevoie, dar în aceste condiții nu ne-am putut baza pe buna credință a persoanelor implicate. Astăzi însă am reușit să bifăm încă un pas care să ducă inițiativa mai aproape de declanșarea referendumului”, a declarat președintele grupului de inițiativă, avocatul Mihai Badea, potrivit unui comunicat al USR..

USR subliniază că la comanda politică a lui Liviu Dragnea, angajații Secretariatului General au trecut în nota informativă care urma să fie trimisă Curții Constituționale un număr de 591.097 de semnături, deși USR a depus în Parlament 931.249 semnături, dintre care 825.624 validate de primării.

“Cei de la Secretariatul General al Camerei Deputaților s-au gândit, în disperarea lui Liviu Dragnea, să inventeze o cifră mincinoasă, omițând că au fost depuse peste 820.000 de semnături validate deja de primari. Practic, au încercat să creeze o cifră de 500.000 de care să se poată agăța Rădulescu, Iordache și ceilalți acoliți ai lui Dragnea pentru a arunca în derizoriu inițiativa semnată de 1 milion de cetățeni. Este o acțiune jenantă și disperată a politicienilor cu probleme penale. Este un fals ordinar tipic PSD”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Pentru a contracara campania de dezinformare, a fost lansat un formular de susținere a inițiativei Fără Penali, pe care oamenii îl pot semna online și îl pot distribui pe rețele de socializare. Toți cei care intră pe siteul amsemnat.farapenali.ro, indiferent dacă au semnat sau nu, pot susține online inițiativa.

 

După pronunțarea CCR, inițiativa va intra în circuitul parlamentar, cu dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și Senat, urmând ca apoi să se organizeze un referendum decizional care trebuie să aibă cvorum și vot majoritar.

Inițiativa ”Fără Penali în funcții publice” propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: “Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”

“Liviu Dragnea încearcă să blocheze iniţiativa ‘Fără penali în funcţii publice’ la nivelul secretariatului Parlamentului.

Încercând să vedem care este stadiul, tocmai am aflat că iniţiativa nu a fost încă trimisă la Curtea Constituţională, deşi semnăturile au fost depuse din 21 septembrie. Pe 26 octombrie, în urmă cu aproape două luni, USR a făcut o solicitare expresă secretariatului să transmită aceste semnături la CCR, pentru că există un termen de 60 de zile şi în continuare Liviu Dragnea refuză să transmită semnăturile pentru ‘Fără penali’ de la secretariatul Camerei Deputaţilor către CCR. Solicităm ca săptămâna viitoare, în Biroul permanent, să fie introdusă solicitarea noastră pe ordinea de zi şi semnăturile să fie transmise către CCR aşa cum expres prevede legislaţia în vigoare”, a spus Barna, la Palatul Parlamentului.

El a susţinut că se încearcă o blocare a acestei iniţiative sub pretext tehnic – că nu s-a terminat copierea semnăturilor, motiv care de fapt “nu este real, este pur şi simplu o încercare de tergiversare şi blocare a acestei iniţiative”.

″Îi solicităm lui Liviu Dragnea să respecte cererea a peste un milion de cetăţeni români care vor ca România să nu mai aibă penali în funcţii publice şi să transmită această iniţiativă cetăţenească pentru modificarea Constituţiei la Curtea Constituţională şi să nu mai încalce încă o lege, aşa cum ne-a obişnuit de doi ani”, a afirmat Dan Barna, potrivit Agerpres.