Raluca Turcan a făcut anunț de ultim moment. Într-o postare pe pagina personală de facebook, ministrul Muncii a solicitat inspectorilor să controleze anchetele sociale ale primăriilor.

Potrivit ministrului, o astfel de verificare nu a mai fost făcut în ultimii doi ani de zile. Ea a mai precizat că înțelege situația funcționarilor din asistență socială și tocmai din acest motiv, ea își dorește ca toate datele să fie corecte.

„Am cerut colegilor din Agenţie, celor din Inspecţia Socială, reluarea verificărilor anchetelor sociale ale primăriilor. Sunt doi ani de zile de când astfel de controale nu au mai avut loc. Am un deosebit respect pentru munca funcţionarilor din asistenţă socială a primăriilor, ştiu că uneori lipsa personalului le îngreunează situaţia, însă cred că Inspecţia Socială trebuie să se asigure că datele sunt cele corecte.

De altfel, la nivel de guvernare, i-am asigurat pe români că cei care pur şi simplu nu vor să muncească nu o să mai fie duşi în spate de oamenii harnici”, a spus Raluca Turcan.

De menționat este faptul că reacția ministrului vine la scurt timp după întâlnirea cu şefii instituţiilor sibiene din subordinea Ministerului Muncii.

Raluca Turcan, despre alocațiile crescute

Totodată, ministrul a vorbit și despre plățile alocațiilor majorate. Raluca Turcan a precizat că s-a asigurat că toate alocațiilor vor intra în cont, la timp, în luna februarie. De asemenea, ea a mai subliniat faptul că își dorește ca proaspetele mămici să se reîntoarcă cât mai repede la muncă.

„M-am asigurat, de asemenea, astăzi, că alocaţiile vor intra în plată la nivelul majorat în luna februarie şi am solicitat tuturor colegilor opinii cu privire la stimularea reinserţiei în muncă a proaspetelor mame.

Cred că încurajarea revenirii cât mai devreme la serviciu după naştere poate reduce neplăcerile de tot felul, poate contribui la previzionările angajatorului şi poate reduce deprofesionalizarea. Fireşte, măsura rămâne opţională, dar cred că poate fi mai bine stimulată şi în acest sens am solicitat puncte de vedere colegilor de la Sibiu”, a mai arătat Raluca Turcan.

”O situație stranie”

În aceași postare ministrul Muncii a sesizat „o situaţie stranie” a beneficiarilor moştenitori care nu mai trăiesc în România. Mai exact, potrivit ministrului în Sibiu, spre exemplu 80% dintre posibilii beneficiari ai unei moșteniri sunt în afara granițelor țării.

Ea speră că și această soluție va fi rezolvată în cel mai scurt timp.

„La nivel naţional – deci şi la Sibiu – ne confruntăm cu o situaţie stranie la evaluarea căreia încă lucrăm: aceea a beneficiarilor (în general beneficiari-moştenitori) care nu mai trăiesc în România. La Sibiu, pe una dintre prevederile legale, 80% dintre posibilii beneficiari se află în afara graniţelor ţării.

Aceştia nu au domiciliul în România şi, uneori, nici cetăţenie. Sper că o analiză corectă bazată pe datoria morală a statului şi raportată la efortul bugetar să ne ajute ca la nivel guvernamental să conturăm o decizie cât mai curând”, a mai menţionat ministrul Raluca Turcan.

Sursă foto: INQUAM