Dacă credeți că războaiele mondiale viitoare vor fi conduse ca cele din trecut, în care numărul navelor, avioanelor și tancurilor au fost matricea esențială a dominanței, atunci Statele Unite rămân într-o poziție de invidiat. Dar lumea evoluează rapid și periculos. Și în război, ceea ce este trecut este rareori un prolog.

Astăzi, flota noastră (nr. flota SUA) de portavioane rămâne de neegalat. Dar războiul transportatorilor, în special cel care a început cu aproape un secol în urmă, devine învechit și provocat de amenințările submarine. Tehnologiile autonome, cum ar fi roiurile ieftine de drone pe bază de aer, împreună cu rachete hipersonice, ar putea schimba echilibrul puterii asupra oceanelor.

Cum va arăta următorul război mondial?

Imaginați-vă un cer plin de avioane sau un ocean plin de nave, pe o scară la care nu am asistat încă din cel de-al doilea război mondial. Acum, imaginați-vă că acele platforme sunt complet fără pilot.

Așa poate arăta viitorul războiului. Dezvoltările rapide ale tehnologiei stealth pot permite flotele întregi să se ascundă în larg.

Un astfel de scenariu nu ia în considerare impactul războiului cibernetic. Recentul atac SolarWinds sponsorizat de Rusia ne-a spart guvernul și peste 400 de companii Fortune 500 ale Statelor Unite. Este o penetrare atât de vastă încât încă ne străduim să-i înțelegem scopul. Specialiștii sună alarma de vulnerabilitate la atacurile cibernetice de mai bine de un deceniu.

Prea mulți factori politici presupun că atât timp cât conturile lor bancare și internetul de acasă sunt protejate prin parolă, infrastructura noastră națională de securitate rămâne bine păzită și fără compromisuri. Cu toate acestea, ne îndreptăm spre un „Pearl Harbor” cu război cibernetic, cu resurse militare și civile insuficiente dedicate problemei.

Nevoile noastre de personal se vor schimba în mai multe moduri: va trebui să selectăm, să formăm și să angajăm oameni cu o mentalitate asemănătoare Forțelor Speciale – găsind un număr de bărbați și femei de elită care se pot integra cu tehnologia avansată folosind descoperiri biotehnologice. Trebuie să recunoaștem că principalele sisteme de arme ale viitorului vor fi în mare parte fără pilot și adesea autonome. Continuăm să cumpărăm și să construim un sistem de arme conceput pentru conflicte cu care nu ne vom confrunta din nou.

Vom avea nevoie de forțe de elită și strategii cibernetice

O nouă triadă strategică de ofensive cibernetice, forțe de elită și vehicule fără pilot va acoperi zonele de luptă de la suprafața oceanului până la constelațiile de sateliți situați deasupra Pământului. Deși Pentagonul și alte agenții fac pași în direcția bună, acestea nu merg suficient de departe. Această nouă triadă nu este încă centrată pentru viitorul pe care serviciile militare și-l imaginează astăzi.

Ceea ce ne trebuie cel mai mult este o imaginație activă. Ar trebui să obținem informații nu numai de la profesioniștii din securitate, ci și de la istorici, scriitori, experți în politică externă și reprezentanți ai artelor. Dacă a existat vreo ezitare înainte, pandemia ar trebui să le demonstreze liderilor noștri importanța gândirii neconvenționale atunci când vine vorba de anticiparea amenințărilor viitoare la adresa țării noastre și luarea de măsuri pentru evitarea unei crize înainte ca aceasta să ajungă la noi.

A gândi cu imaginație înseamnă a sugera idei și posibilități pe care unii oameni le-ar putea găsi absurde. Întrebarea cu privire la statu quo trebuie să fie norma. Trebuie să ne imaginăm drumul spre următorul război și apoi să încercăm să-i proiectăm cauzele pentru a-l evita. Și dacă nu reușim să facem acest lucru, trebuie să fim pregătiți să luptăm și să câștigăm.

Sun Tzu a spus: „Cea mai mare victorie este cea care nu necesită luptă”. Rezultă că cel mai mare motiv pentru a face munca grea și incomodă este de a-ți imagina că viitorul este astfel încât tu și adversarul tău – prin intermediul a o mie de simulări virtuale, exerciții și exerciții de teren – să fi jucat deja ororile și să fi imaginat costurile următorului război. Și vă veți imuniza astfel împotriva unei catastrofe viitoare, ajungând, sperăm, la o concluzie reciprocă iluminată: în războiul global modern, nimeni nu câștigă, au scris James Stavridis și Elliot Ackerman pentru The Washington Post.