Ministerul Administraţiei şi Internelor a primit 103 sesizări privind incidente electorale, până la ora 11.00, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Christian Ciocan. Sesizările se referă la cumpărarea de voturi şi la transportul de grupuri de persoane la secţiile speciale.

În Bucureşti, până la ora 11.00, s-au înregistrat 18 sesizări. În Sectorul 6 din Capitală, o persoană ar fi votat de două ori, iar în Sectorul 2, o femeie a anunţat că în zona a patru secţii de votare două persoane încearcă să cumpere voturi.
În Călăraşi, au fost 17 sesizări. O persoană încerca să cumpere voturi în oraşul Călăraşi, potrivit unei sesizări, iar în localitatea Curcani ministerul a fost sesizat că există autovehicule care transportă persoane la secţii speciale.
O sesizare similară cu cea din Curcani a fost înregistrată în localitatea ilfoveană Frumuşani, unde o persoană a anunţat că mai multe vehicule duc persoane la vot în Glina.
În Târgovişte, au fost făcute sesizări că o persoană oferă bani pentru voturi.

Filiaşi – judeţul Dolj

Unui bărbat care vota la o secţie de votare din Filiaşi i-a fost întocmit dosar penal după ce a rupt buletinele de vot ale concubinei sale, supărat că nu a fost lăsat să o însoţească pe tânără în cabina de vot.
Ion R., în vârstă de 40 ani, s-a prezentat la secţia de votare împreună cu iubita sa, Nicoleta C., în vârstă de 18 ani. După ce au primit buletinele de vot pentru alegerea preşedintelui şi pentru referendum, cei doi au intrat în cabinele de vot. După ce a votat, Ion R. a intrat în cabina de vot unde se afla concubina sa, susţinând că vrea să o ajute să voteze din cauză că aceasta nu ştie să citească.
„Observând acest fapt, preşedintele secţiei de votare a intervenit şi i-a adus la cunoştinţă că este interzis ca două persoane să intre în aceeaşi cabină de vot. Bărbatul a luat cele trei buletine de vot din mâna concubinei şi le-a rupt”, a declarat comisarul de poliţie Adrian Căpraru, purtător de cuvânt al IPJ Dolj.
Conform Poliţiei, tinerei i-au fost înmânate alte buletine de vot, pentru a-şi exprima dreptul legal. Bărbatului i-au fost întocmite acte premergătoare începerii urmăririi penale.

Făgăraşi – judeţul Braşov

Două persoane din municipiul Făgăraş sunt cercetate de Poliţie după ce au fost reclamate că au oferit, duminică dimineaţă, câte 20 de lei în schimbul votării unui anumit candidat la alegerile prezidenţiale.
Poliţia municipiului Făgăraş a fost sesizată, prin Serviciul 112, că, într-o locuinţă din municipiu, două persoane oferă sume de bani cetăţenilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidenţiale.
„Poliţiştii s-au deplasat imediat la faţa locului şi, din primele verificări efectuate, s-a stabilit că, în locuinţa lor, soţii P.Marius (26 ani) şi P.Viorica (24 ani) au oferit câte 20 de lei, la cinci persoane, pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidenţiale“, se precizează în comunicatul de presă semnat de comisarul şef Liviu Naghi, purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov.

Bârla – judeţul Argeş

IPJ Argeş a început o anchetă în cazul unei suspiciuni de vot multiplu la o secţie de votare din localitatea Bârla, unde un alegător în vârstă de 79 de ani a fost prins de preşedintele secţiei de votare în timp ce încerca să introducă în urnă două buletine de vot pentru alegerea preşedintelui.
Fiind vorba de o suspiciune de vot multiplu, preşedintele Secţiei de votare a sesizat imediat Poliţia.
În cazul de faţă se fac verificări pentru a stabili dacă alegătorul a primit din greşeală două buletine pentru alegerea preşedintelui sau dacă a făcut rost de un buletin de vot din altă parte. Ancheta poliţiei este în curs de desfăşurare.

Păltinoasa – judeţul Suceava

La o secţie de votare sunt 60 de cereri de urnă mobilă cu certificate cu acelaşi diagnostic, potrivit unei sesizări a PNL Suceava. Astfel, la secţia 484, au fost depuse, în cursul zilei de duminică, un număr de 60 de cereri pentru urna mobilă din partea unor persoane care au certificate medicale semnate de acelaşi medic, din care 50 cu acelaşi diagnostic.
Întrucât preşedintele secţiei de votare a considerat că nu este nimic în neregulă, PNL a anunţat BEJ Suceava despre această situaţie.
„Ar fi util să fie verificat şi medicul care a eliberat certificatele medicale”, a spus coordonatorul alegerilor PNL Suceava, Bogdan Cristache, care a precizat că urmează să fie făcute reclamaţii la DSP şi Colegiul Medicilor.
El a menţionat că la secţia respectivă, în urma sesizării PNL, Poliţia a ridicat cererile respective pentru a le fotocopia.

Adriean Videanu: Facem apel la toate partidele să înceteze cu tentativele de fraudă

„Înainte de a şti pe cine aleg românii ca preşedinte este necesar ca aceste alegeri sa fie legitime”, a declarat duminica vicepresşedintele PD-L, Adriean Videanu.
„Facem apel la toate formaţiunile politice să înceteze cu tentativele de frauda. Până acum am facut 318 sesizări în ideea de a stopa orice tentativa de fraudă”, a spus Videanu.

Videanu a dat şi exemple. Potrivit acestuia, în oraşul Voluntari PSD uzitează de turismul electoral. „De asemenea, în comuna Moara Vlăsiei, facem apel la PSD să înceteze aceste practici”, a arătat Videanu.

Cristian Ciocan: Până la ora 12.00 s-au înregistrat nouă infracţiuni

Purtătorul de cuvânt al MAI a anunţat că până la ora 12.00 poliţia a primit 244 de sesizări, din care nouă infracţiuni. Poliţiştii a aplicat deja amenzi în valoare de 17.860 lei.
În Bucureşti au fost înregistrate 29 sesizări, în judeţul Călăraşi – 32, în judeţul Olt – 23, în judeţul Dâmboviţa – 16, în judeţul Argeş – 14, în judeţul Buzău – 10, în judeţele mureş, Teleorman, Timiş – 9, în judeţul Galaţi – 8, în judeţele Dolj, Gorj – 7, iar în alte judeţe a fost înregsitrat un număr mai mic de sesizări.

Dare de mită la Giurgiu

Doi bărbaţi au fost reţinuţi de poliţişti pentru că au oferit bani unor alegători să voteze un candidat, acuzaţii fiind duşi, duminică, la audieri în faţa procurorilor Parchetului Judecătoriei Giurgiu.
Doi bărbaţi, cu vârste de 42 şi 51 de ani, au fost identificaţi după ce mai mulţi martori au reclamat faptul că ofereau câte 30 de lei în schimbul votării unui candidat. Cei doi au fost duşi, duminică, la audieri la Parchetul Judecătoriei Giurgiu.

Politicienii se dau drept jurnalişti pentru a observa alegerile

Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Sibiu a fost sesizat, duminică, de preşedinţii a trei secţii de votare că mai mulţi politicieni s-au dat drept observatori din partea presei pentru a putea asista la procesul electoral, BEJ sesizând, la rândul său, Poliţia. BEJ Sibiu a primit trei astfel de sesizări din localităţile Târnava, Şeica Mică şi Boiţa.

Prima sesizare a venit din partea preşedintelui secţiei de votare din localitatea Târnava, judeţul Sibiu, unde un reprezentant al Partidei Romilor pe care preşedintele secţiei de votare l-a recunoscut ca fiind consilier local s-a dat drept observator din partea presei şi a insistat să participe la scrutin.

Aceeaşi situaţie s-a înregistrat în localitatea Boiţa, dar de această dată a fost implicată o persoană pe care preşedintele secţiei de votare a recunoscut-o ca fiind angajat al primăriei.

Ultima sesizare a fost din localitatea Şeica Mică, în acest caz fiind reclamate mai multe persoane recunoscute ca fiind membre ale PSD, iar soluţia BEJ a fost aceeaşi ca şi în celelalte cazuri.
Conform purtătorului de cuvânt al IPJ Sibiu, inspectorul Luciana Balteş, fiecare dintre cele trei cazuri va fi cercetat, iar dacă sesizările se confirmă persoanele vor fi trase la răspundere.

Victor Ponta: Îi somăm pe Vasile Blaga şi Adriean Videanu să oprească fraudele

Purtătorul de cuvânt al PSD pentru alegerile prezidenţiale, Victor Ponta, a făcut un apel şi a adresat o somaţie către liderii PDL, Vasile Blaga şi Adriean Videanu, să ia toate măsurile pentru încetarea fraudelor electorale, acuzându-i că „sunt vinovaţi de neregulile şi fraudele apărute”.

„Toţi alegătorii şi cetăţenii acestei ţări să ştie că cei care organizează alegerile, domnul Blaga, domnul Videanu, sunt cei vinovaţi de neregulile şi de fraudele care au apărut deja. Facem un apel şi-i somăm pe domnul Blaga şi pe domnul Videanu să ia toate măsurile ca aceste nereguli şi fraude, deja începute, să fie oprite pentru a nu denatura grav procesul electoral din acest prim tur şi pentru a nu lua oameniilor din România dreptul de a vota.

Să ia toate măsurile ca toate fraudele deja semnalate, la secţii de vot din străinătate, să înceteze transportul cu autocarul, oferirea de bani pentru alegători pentru ca aceştia să voteze cu Traian Băsescu”, a afimat Ponta.

Norica Nicolai: Fraude în Italia şi în secţiile speciale

Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a semnalat fraudarea procesului electoral în Italia,unde s-ar organiza de către PDL transportarea oamenilor cu autocarele.
“La Bologna, reprezentantul PDL Ionel Chiriţoiu organizează transportul oamenilor la vot cu autocare. După exercitarea votului, urmează să fie invitaţi la o masă drept recompensă pentru că au votat cu candidatul Traian Băsescu”, a precizat vicepreşedintele liberal.

“Facem un apel către reprezentanţii PDL în special, dar şi către reprezentanţii PSD care acţionează în special prin influenţarea oamenilor în zona Madrid să înceteze astfel de activităţi sancţionate de lege şi să dea o şansă ca alegerile să fie corecte. Vom monitoriza şi suntem pregătiţi să monitorizăm în permanenţă secţiile de votare din străinătate, corectitudinea procesului de votare şi, în aceste condiţii, reprezentanţii partidului nostru vor semnala, aşa cum au făcut-o până acum, toate aceste incidente de natură să aducă o imagine nefericită asupra procesului electoral”, a spus Norica Nicolai.

Staff-ul lui Sorin Oprescu se plânge de turism electoral

Reprezentanţi staff-ului de campanie al candidatului independent Sorin Oprescu au acuzat mai multe nereguli la secţiile de votare, printre care cele de turism electoral, dispariţia unor ştampile, distribuirea de buletine gata ştampilate şi oferirea de bani pentru vot.

De pildă, la secţia de votare amenajată la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, reprezentanţii PSD au oferit câte 200 de lei pentru cei care votează candidatul acestui partid, au acuzat, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii lui Oprescu.

La secţiile 1167-1175 din Capitală, mai susţine stafful lui Oprescu, s-au distribuit buletine gata ştampilate, iar la secţiile de votare de la Facultatea de Drept din Bucureşti, din oraşul Giurgiu şi din localitatea Iepureşti (judeţul Călăraşi), au fost observate mai multe microbuze aflate în apropierea secţiilor de votare. De asemenea, reprezentanţii lui Oprescu au anunţat că la secţia de votare 1120 din Bucureşti a dispărut o ştampilă.

Viceprimarul din Ştefăneşti, Argeş amendat cu 25.000 lei

Viceprimarul din oraşul Ştefăneşti, judeţul Argeş, a fost amendat de către poliţie cu suma de 25.000 lei pentru că efectua taximetrie fără licenţă, după ce a fost depistat că transporta mai multe persoane la secţiile de votare din localitate.

Viceprimarul Ion Mihalcea a fost depistat la volanul unui autoturism Logan Break, împrumutat de la un cetăţean din oraşul Ştefăneşti. Poliţiştii au deschis o anchetă pentru identificarea persoanelor transportate de către viceprimar, mai ales că există date că acesta a efectuat mai multe transporturi.

În lipsa altor probe, Ion Mihalcea a primit o amendă contravenţională în valoare de 25.000 lei pentru că a încălcat legea 38/2003 art.55. „În cazul în care sunt confirmate şi alte fapte penale, încadrarea juridică poate fi extinsă”, a declarat inspectorul Robert Radu, purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş.

PSD Cluj îl acuză pe şeful AJOFM că transportă alegători

PSD Cluj a sesizat, duminică, Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Cluj, că directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a transportat alegători cu maşina de serviciu.

„PSD Cluj a sesizat BEJ cu privire la organizarea unui convoi electoral în satul Straja, comuna Căpuş. Organizatorul principal al convoiului este Daniel Don, directorul AJOFM Cluj, care transportă alegători cu maşina de serviciu – CJ 33 WMM, alături de alte două maşini cu numerele de identificare: CJ 76 AAL – Dacia Logan şi MS 07 PGJ – Mercedes Vito”, se arată într-un comunicat de presă de luni al PSD Cluj.

Daniel Don a declarat că nu a participat la nici un convoi electoral, iar în cursul dimineţii a fost cu maşina de serviciu la Huedin de unde a cumpărat carne de porc de la o cunoştinţă.
„Eu sunt acasă acum, maşina de serviciu e aici la mine. Am venit azi dimineaţă în jurul orei 10.00 de la Huedin, unde am fost la o cunoştinţă să cumpăr carne de porc. Eram cu maşina de serviciu, CJ 33 WMM. Localitatea Căpuş e pe ruta Cluj-Napoca – Huedin”, a precizat Don, adăugând că la plecare spre Huedin avea mai multe persoane în maşină, iar la întoarcere a fost singur.

Un român stabilit în Germania: Nu am fost lăsat să votez la secţia specială din Gara de Nord

Un român stabilit în Germania spune că preşedintele secţiei speciale de votare 162 din Gara de Nord a refuzat să îl lase să îşi exprime opţiunea electorală pe motiv că a prezentat un paşaport simplu, şi nu unul diplomatic.
Marin Constantin, în vârstă de 68 de ani, stabilit din 1985 în Germania, în oraşul Karlsruhe, a intrat, duminică, în jurul orei 14.00, în secţia specială de la Gara de Nord pentru a-şi exprima opţiunea de vot.
La ieşirea din sediul secţiei de vot, bărbatul a spus că nu a fost lăsat să voteze de către preşedintele secţiei speciale pe motivul că nu deţine un paşaport diplomatic. El a adăugat că va sesiza organele abilitate şi BEC cu privire la acest incident.

Preşedintele secţiei speciale de votare 162 de la Gara de Nord a declarat că bărbatul, având paşaport turistic şi domiciliul în afara ţării poate vota la orice secţie de votare normală, dar nu la una specială. Potrivit acestuia, la secţiile speciale din Capitală pot vota toate persoanele care au domiciliul pe teritoriul României şi nu au buletin de Bucureşti şi care se află în tranzit la momentul votării.

CV Tudor îi scrie lui Blaga să facă “anchete penale”

Prezidenţiabilul PRM Corneliu Vadim Tudor i-a adresat duminică o scrisoare Ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, cerându-i să facă „anchete penale” în toate secţiile speciale, existând suspiciuni de fraudare a alegerilor.

„Vă solicităm să efectuaţi imediat anchete penale la toate cele 3369 de Secţii de Votare Speciale cu privire la suspiciunile de fraudare a alegerilor. În mod deosebit, vă atragem atenţia că la secţiile speciale din Gara de Nord şi Facultatea de Drept din Capitală, după cum au relatat posturile centrale de Televiziune, mii de persoane au fost aduse din numeroase alte localitaţi din ţară, existând suspiciunea că acestea votează de mai multe ori. Având în vedere cele menţionate mai sus, vă cerem să luaţi măsurile ce se impun conform legii şi să vă îndepliniţi atribuţiile ce vă revin”, se arată în solicitarea liderului PRM.

Un mort pe o listă electorală din Bistriţa Năsăud

Un bărbat din satul bistriţean Reteag care a murit în urmă cu 13 ani apărea pe listele electorale permanente ale secţiei de votare, situaţia fiind observată de fratele lui, care a sunat la 112.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Claudia Creţa, Marin Boldişer, din comuna Petru Rareş, a sunat la 112 în jurul orei 14.00 şi a anunţat că l-a văzut trecut pe lista electorală permanentă şi pe fratele lui, Ioan Sorin, care a decedat în urmă cu 13 ani.

„Sesizarea era întemeiată. Fratele bărbatului apărea pe lista electorală permanentă, probabil dintr-o eroare. Nu a votat nimeni în numele lui, pur şi simplu a fost tăiat de pe listă, s-a scris că e decedat. Nu e vorba de nicio infracţiune, pur şi simplu e o eroare care, din fericire, a putut fi corectată”, a declarat Claudia Creţa.

Bistriţa: Peste 40 de localnici dintr-un sat au mers zece kilometri pe jos ca să voteze

Peste 40 de localnici din satul bistriţean Ciosa, situat în Munţii Bârgăului, au străbătut, duminică, aproximativ zece kilometri pe jos ca să voteze, secţia la care ei sunt arondaţi fiind la Piatra Fântânele, localitate spre care nu există mijloace de transport, drumul fiind neamenajat.
Este vorba despre o treime din populaţia cu drept de vot din satul Ciosa care are înscrise, pe listele electorale permanente, în total 130 de persoane.

Preşedintele secţiei de votare 349 Piatra Fântânele, Luminiţa Laura Moga, a declarat că persoanele care au venit la vot străbătând o distanţă atât de mare au vârste între 30 şi 40 de ani.
„Nu au mai venit bătrânii, ca altădată, şi nici cei foarte tineri. Au fost oameni de vârstă medie care au votat de îndată ce au ieşit de la biserică”, a spus Toma.

Potrivit acesteia, la secţia pe care o conduce vor putea vota şi măicuţele de la Mănăstirea Piatra Fântânele.
„Cele 12 măicuţe de la mănăstire au domiciliul la Piatra Fântânele şi pot vota aici. Deocamdată nu au venit, dar le aşteptăm”, a spus sursa citată.
Luminiţa Laura Moga a precizat că mai mulţi angajaţi ai Hotelului Castel Dracula din Piatra Fântânele au venit la secţie să voteze, însă, aceasta nefiind una specială, au fost direcţionaţi spre secţia de votare de la Primăria Tiha Bârgăului.

„Sunt în timpul serviciului şi nu pot merge la secţia specială, aşa că au renunţat să mai voteze. Noi nu îi putem ajuta nefiind secţie specială”, a adăugat Moga.
Satul Ciosa, din comuna Tiha Bârgăului, este situat la circa zece kilometri de Piatra Fântânele, în munte. Ca să ajungă la secţie şi să se întoarcă acasă, oamenii au de străbătut, în total, aproximativ 20 de kilometri.

PSD sector 1 acuză PDL că vrea să ducă 200 de romi la vot

Biroul Electoral al Sectorului 1 Bucureşti a sesizat Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti în urma plângerilor făcute de PSD Bucureşti, potrivit cărora aproape 200 de persoane de etnie romă aflate la un sediu al PD-L ar fi aşteptat autobuze care să-i transporte la vot.

„Reprezentanţi ai Organizaţiei PSD din Bucureşti au înaintat Biroului Electoral al Sectorului 1 Bucureşti două sesizări potrivit cărora reprezentanţii PSD au observat că la sediul PD-L din Bd. General Berthlot din Capitală s-ar fi aflat în jur de aproximativ 200 de persoane de etnie romă, iar din discuţiile avute cu acest grup reieşea faptul că ei aşteptau autobuze care să-i transporte într-o anumită locaţie cu scopul de a vota”, a declarat purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral al Sectorului 1 Bucureşti, Crina Buricea.

Aceasta a precizat că sesizările făcute de PSD Bucureşti au fost calificate de Biroul Electroral al Sectorului 1 ca având natură juridică şi ele au fost comunicate prin fax Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pentru a efectua cercetări.

PDL îi acuză pe Marian Vanghelie şi Aura Vasile de încălcarea Legii electorale

Democrat-liberalii susţin că liderii PSD din sectorul 5 încalcă Legea electorală, prezentând în sprijinul acestei afirmaţii neregulile în procesul de vot în care ar fi fost implicaţi militanţi social-democraţi din sectorul 5.
„Organizaţia PD-L sector 5 îşi exprimă întreaga dezaprobare pentru modul în care liderii PSD Marian Vanghelie şi Aura Vasile înţeleg să încalce prevederile Legii electorale pentru a spori incorect şansele candidatului Mircea Geoană”, se arată într-un comunicat al filialei PDL.

Democrat-liberalii susţin că cetăţeni din sector au fost îndreptaţi către o casă de pariuri de pe strada Mărgeanului unde li se promitea câte 100 de lei pentru un vot dat lui Mircea Geoană, persoana de contact fiind un anume Ştrul. O situaţie similară s-a descoperit şi pe Intrarea Bega, cu ocazia unui târg de păsări. „Potrivit sesizării primite la sediul PD-L, între reprezentanţii PSD şi cetăţeni s-a iscat o neînţelegere cu privire la sumele vehiculate. În timp ce reprezentanţii PSD ofereau 100 de lei, cetăţenii cereau 150 de lei”, se spune în comunicatul citat.

PNL Timiş acuză PDL că ar da studenţilor bilete la un meci de fotbal ca „mită electorală”

Preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, susţine că a fost informat că în complexul studenţesc din Timişoara voluntari ai PDL împart gratuit studenţilor bilete la un meci de fotbal şi consideră acest gest „mită electorală”, astfel că a sesizat Biroul Electoral Judeţean şi va anunţa Poliţia.
Preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, a declarat că a fost sesizat că, în complexul studenţesc din Timişoara, voluntari ai PDL impart bilete gratuite la meciul FC Timişoara – Dinamo, programat luni seară, şi dau cafea gratuită la cofetăria „Trandafirul”, considerându-le „mită electorală”.

„Aproape de secţia de votare din căminul 9 se distribuie bilete gratuite pentru meciul Poli (FC Timişoara) – Dinamo, iar la cofetăria „Trandafirul” s-a dat cafea pe gratis. Avem poze, avem filmări. Cei care au primit au fost întrebaţi de la cine au primit şi au arătat afişele PDL, asta intră în categoria mită electorală”, a spus Nicolae Robu.

El a precizat că a depus o plângere la Biroul Electoral Judeţean Timiş, dar i s-a răspuns că astfel de situaţii nu intră în atribuţia autorităţii electorale şi că Poliţia ar trebui să intevină.
„Am anunţat la BEJ, dar nu se înghesuie nimeni să rezolve problema, vom sesiza şi la Poliţie. Semnalele sunt că, în Timişoara, când este vorba de PDL nu reacţionează nimeni să rezolve ceva”, a arătat Nicolae Robu.

BEC a primit peste 30 de sesizări privind desfăşurarea procesului electoral

Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a declarat că BEC a primit circa 30-40 de sesizări privind modul în care decurge votul, sesizări pe care le-a înaintat Poliţiei sau Birourilor Electorale judeţene sau de sector.
„Am primit diverse sesizări legate de votul multiplu, privind cetăţeni care ofereau bani în schimbul voturilor sau privind chestiuni administrative privind alegerile, cum ar fi buletine de vot care aveau ştampila pe alte pagini decât cea ultimă, cum prevede legea, sesizări privind dispariţia unor buletine de vot sau a unor ştampile sau privind faptul că unii cetăţeni au votat pe tabele suplimentare în localităţile unde domiciliază”, a precizat purtătorul de cuvânt al BEC.
El a spus că aceste sesizări erau de competenţa Poliţiei sau a Birourilor Electorale Judeţene sau de sector.

PNL sesizează nereguli în Republica Moldova

Cătălin Manea, reprezentantul PNL în cadrul Biroului Electoral pentru străinătate, a declarat că la secţia de votare din Ungheni, în R. Moldova, ştampilele de vot ar fi fost folosite înainte de procesul electoral şi a acuzat Ministerul de Externe că nu şi-a făcut datoria în acest sens.

“Preşedintele secţiei de vot de la Ungheni a observat, atunci când a desigilat plicul în care se aflau cele cinci ştampile de vot, că acestea fuseseră folosite şi că aveau o altă culoare de tuş decât cel oficial. S-a solicitat ca toate buletinele de vot găsite cu altă culoare decât cea oficială să fie anulate”, a declarat reprezentantul Partidului Naţional Liberal din cadrul Biroului Electoral pentru secţiile de vot din străinătate.

Acesta a acuzat şi Ministerul de Externe. „Dacă mai există şi alte sesizări din punctul acesta de vedere, înseamnă că alegerile nu au fost foarte corecte şi că MAE nu şi-a făcut datoria, adică nu a sigilat ştampilele şi buletinele de vot aşa cum trebuie”, a mai evidenţiat acesta.

Pe de altă parte, Ministerul de Externe a precizat că aceste „acuzaţii” potrivit cărora MAE nu şi-ar fi făcut datoria pentru că nu ar fi sigilat cum trebuie plicurile cu ştampilele „sunt complet nefondate şi dovedesc o necunoaştere a procedurii de lucru legate de distribuirea ştampilelor”.
“Toate ştampilele ‘Votat’ au fost livrate de Monetăria Statului în plicuri închise, pe care era înscripţionat numărul secţiei de votare pentru care acestea sunt destinate. În fiecare plic erau câte cinci ştampile. Personalul MAE doar a luat fiecare plic înscripţionat astfel şi a asigurat distribuirea sa ca atare, la secţiile aferente”, a atras atenţia Biorul de Presă al Ministerului de Externe.

PSD a sesizat Poliţia că într-o parcare din Mangalia se impart pachete alegătorilor

PSD Constanţa anunţă, printr-un comunicat de presă remis redacţiei, că a întocmit mai multe sesizări către Biroul Electoral Judeţean şi către Inspectoratul Judeţean de Poliţie privind tentative de fraudare a alegerilor.
Astfel, social democraţii au reclamat faptul că în parcarea unui supermarket din Mangalia au oprit mai multe microbuze şi se împart pachete alegătorilor.

“De asemenea, ne-a fost semnalat faptul că sunt aduşi la vot cu autocarul zeci de muncitori din staţiunile de pe litoral. A fost semnalat şi faptul că directorul instalat de PDL la conducerea Sanatoriului Mangalia îi duce pe pacienţi să voteze cu maşinile instituţiei”, se arată în comunicat.

PSD-iştii mai spun că în localitatea Albeşti, la secţia specială de votare vin la intervale regulate de timp, câte 6-8 maşini cu votanţi; de asemenea, sunt aduşi alegători de la Mangalia, cu maşinile Primăriei Albeşti.

Ciocan: 620 de incidente electorale, până la ora 17.00

Comisarul Christian Ciocan, reprezentantul Ministerul Administraţiei şi Internelor, a informat că duminică până la ora 17.00, s-au raportat 620 de incidente electorale, fiind constatate 26 de infracţiuni şi aplicându-se 28 de contravenţii cu o valoare totală de 29.160 de lei.
În Bucureşti s-au înregistrat 72 de incidente electorale, 58 în Călăraşi şi Olt, 40 Dâmboviţa, 38 – Argeş, 30 în Buzău şi Mureş, 23 în Gorj, 27 Ialomiţa, 18 în Timişoara şi Teleorman şi 14 în Satu Mare.

Staff-ul lui Oprescu acuză fraude în sectorul 5

Reprezentanţii staff-ului lui Sorin Oprescu au anunţat că observatori ai unui ONG au înregistrat mai multe fraude electorale, în special în sectorul 5, referitoare la sume de bani date electoratului, în unele cazuri existând neînţelegeri între suma oferită şi cea pretinsă de alegători.

Astfel, spun reprezentanţii lui Sorin Oprescu, la un târg de păsări din sectorul 5, pe intrarea Bega, mai mulţi militanţi ai PSD au oferit sume de bani cetăţenilor, existând neînţelegeri cu aceştia asupra sumei oferite şi a celei cerute – în timp ce PSD oferea câte 100 de lei, cetăţenii cereau 150 de lei.

Tot în sectorul 5, pe intrarea Mărgeanului, cetăţenii erau trimişi de către reprezentanţii PSD să voteze pentru candidatul PSD pentru a primi 100 de lei, potrivit reprezentanţilor candidatului Oprescu.
În acelaşi sector, sâmbătă seară s-au mai colectat mai multe buletine de identitate pentru a face copii xerox după aceastea, iar cei care îşi dădeau buletinul primeau 50 de lei, a mai semnalat staff-ul lui Oprescu.

O altă neregulă semnalată în sectorul 5 este că la o secţie de votare reprezentantul PSD din comisie a dat celor care veneau la vot numai buletinul pentru preşedinţie, nu şi cel pentru referendum.
În ţară, în diverse judeţe, printre care Gorj, Alba, Teleorman, Giurgiu şi Galaţi, au fost sesizate nereguli legate de turismul electoral, potrivit staff-ului lui Sorin Oprescu.