Începe o săptămână de doliu naţional în Polonia, după accidentul aviatic de sâmbătă, din Rusia, în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Lech Kaczynski, soţia sa şi alţi înalţi oficial, relatează Sky News.

Zeci de mii de persoane s-au adunat sâmbătă seara, cu lumânări în mâini, în zona palatului prezidenţial din Varşovia, pentru a aduce un omagiu victimelor. Bulevardul unde se află sediul Preşedinţiei, străzile din jur şi vasta piaţă Pilsudski din apropiere erau înţesate de lume şi iluminate de mii de lumânări aprinse.

Moment de reculegere la ora 13.00

Două minute de reculegere vor avea loc duminică, la 12.00 ora locală (13.00 ora României), aminteşte Sky News.
Preşedintele polonez Lech Kaczynski, precum şi alţi înalţi demnitari ai statului şi ai clerului, au murit sâmbătă în urma prăbuşirii avionului lor în apropiere de Smolensk, în vestul ţării.

Avionul Tupolev-154 transporta 97 de persoane, între care preşedintele băncii centrale poloneze şi şeful Statului Major al forţelor armate. Delegaţia poloneză mergea la Katyn, pentru a comemora 70 de ani de la masacrarea a peste 22.000 de ofiţeri polonezi, executaţi de poliţia lui Stalin.

Aparatul s-a prăbuşit la ora locală 10.50 (9.50, ora României), în apropiere de pista aeroportului militar din Smolesnk, după mai multe tentative de aterizare în condiţii de ceaţă densă.

UPDATE: Trupul neînsufleţit al preşedintelui va ajunge duminică după-amiază în Polonia

Trupurile neînsufleţite ale preşedintelui polonez Lech Kaczynski şi soţiei sale, Maria, vor ajunge la Varşovia, duminică, în jurul orei 14.00 (15.00, ora României), a anunţat postul naţtional de radio din Polonia, citat de AFP.

„La Smolensk vor avea loc onoruri militare la trupurile neînsufleţite ale preşedintelui şi soţiei sale. Rămăşitele acestora vor fi transportate apoi în Polonia cu un avion militar Casa”, a declarat corespondentul în Rusia al postului de radio.
O sursa anonima din cadrul cancelariei prezidenţiale poloneze a confirmat pentru AFP că trupurile celor doi vor fi repatriate în această după-amiază.

UPDATE 2: Trupul neînsufleţit al preşedintelui polonez a ajuns la Varşovia

Avionul care a transportat trupul neînsufleţit al preşedintelui polonez, Lech Kaczynski, a aterizat duminică pe aeroportul militar din Varşovia, relatează AFP.

Familia preşedintelui defunct, în special fiica şi fratele geamăn, Jaroslaw Kaczynski, precum şi oficiali polonezi, inclusiv preşedintele PE, polonezul Jerzy Buzek, sunt prezenţi la aeroport.

O ceremonie oficială este organizată pe aeroport, în prezenţa familiilor şi a autorităţilor poloneze, iar ulterior cortegiul se va îndrepta către palatul prezidenţial, în centrul istoric al Varşoviei.
Sicriul cu cadavrul preşedintelui va fi apoi expus publicului în aşa fel încât „oamenii să îi poată aduce un omagiu individual”, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul preşedinţiei.