‘S-a format o celulă de criză din care Serviciul Român de Informaţii face parte, alături de celelalte instituţii din cadrul SNPCT (Sistemul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului). Celula de criză s-a format imediat cum s-a aflat la nivel naţional despre această chestiune. Este o situaţie excepţională, dat fiind faptul că există şi cetăţeni români răpiţi, nu ştiu dacă unul sau doi, nu comentăm’, a spus Sava.

România este menţionată printre ţările de provenienţă a celor peste 40 de ostatici capturaţi miercuri în Algeria ca represalii la intervenţia aeriană şi terestră a militarilor francezi împotriva bastioanelor islamiste din Mali, transmite joi AFP, care îl citează pe unul dintre răpitori.

Răpitorul, prezentat sub pseudonimul Abou al-Baraa, a dat asigurări că numărul ostaticilor este de circa 41, iar aceştia provin din 12 ţări: Norvegia, Franţa, SUA, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia, Coreea de Sud şi Armenia.

Abou al-Baraa a indicat că gruparea se află în contact cu conducerea sa din Mali şi că principala sa revendicare este un schimb de prizonieri.

Ambasadorul algerian a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti pentru a discuta situaţia ostaticilor din Algeria, a anunţat joi secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, precizând că la nivelul instituţiei diplomaţiei s-a constituit o celulă de criză după ce autorităţile algeriene au confirmat că România se află între statele de provenienţă a ostaticilor.

‘În cursul dimineţii de ieri, Ambasada României în Alger a informat centrala MAE cu privire la desfăşurarea unor evenimente de tip armat în zona de est a Algeriei, la frontiera cu Libia, unde se află un complex petrolier operat de o companie multinaţională. Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile algeriene şi misiunile diplomatice acreditate în Alger a rezultat un număr neprecizat de ostatici din mai multe state, printre care şi România’, a spus Robert Cazanciuc, fără a preciza dacă între ostatici se află mai mulţi români.

Angajaţi ai companiei sunt ţinuţi ostatici de iniţiatorii atacului armat, a mai spus Cazanciuc.

‘Ca urmare a informărilor primite din Alger, MAE a decis constituirea la nivelul MAE a celulei de criză care se află în contact permanent cu autorităţile române competente’, a subliniat oficialul MAE.

Ambasada României la Alger face parte dintr-un grup de monitorizare constituit la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la Alger. Ambasadorul algerian la Bucureşti a fost convocat la MAE pentru a se stabili cele mai adecvate forme de cooperare.

SURSA: Agerpres