Clădirea cu o suprafaţă de 9.400 mp a fost construită înainte de criză de Impact Developer & Contractor şi a intrat în portofoliul fondului de investiţii Charlemagne, care, la rândul său, a vândut-o la pachet cu Phoenix Tower şi Millenium Business Center pentru 110, 5 mil. euro. Imobilul de birouri achiziţionat de Adam America este închiriat în întregime de Metro Systems, diviza IT a grupului Metro.

Colliers International şi casa de avocatură Cameron McKenna România au consiliat vânzătorul, iar AdamAmerica a fost reprezentată în această tranzacţie de către casa de avocatură Biriş Goran.

Aberdeen este la a treia vânzare în ultimul an şi jumătate, fiind în proces de lichidare a activelor păguboase din România. În primăvara anului trecut, Adam America a mai plătit circa 10 mil. euro pentru Phoenix Tower, fostul sediu Bancpost. Vânzătorul a pierdut de pe urma acestei afaceri câteva milioane de euro, în contextul în care doar procesul de renovar al imobilului a costat circa 5-7 mil. euro.

Aberdeen Asset Management Deutschland a fost implicată în cea mai mare tranzacţie de retail a anului 2015, prin vânzarea Auchan Titan Shopping Center către fondul sud-african de investiţii NEPI pentru 86 mil. euro. Scoţienii au marcat de pe urma acestei tranzacţii o pierdere de 61 mil. euro, în contextul în care cumpăraseră proprietatea în 2008 pentru suma de 147 mil. euro.

Compania mai deţine doar clădirea de birouri Millenium Business Center, mistuită de flăcări în iunie 2009. Toate proprietăţile pe care Aberdeen a ajuns să le deţină pe piaţa locală au fost cumpărate de Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds (DEGI), fosta divizie de investiţii imobiliare a grupului german de asigurări Allianz.

Scoţienii de la Aberdeen au cumpărat în 2008 DEGI şi au preluat toate activele locale ale acestora. Ulterior, fondurile DEGI au intrat în lichidare sub supravegherea băncii germane Commerzbank.

Cine este cumpărătorul

Adam America Real Estate a fost fondată de Dvir Cohen Hoshen şi de Omri Sachs, ambii implicaţi în managementul Adama.

Dvir Cohen Hoshen este fiul omului de afaceri israelian Isaac Cohen. Cei doi, alături de David Flusberg, sunt co-fondatori ai companiei Adama, care a dezvoltat până acum în România şi în regiune peste 1.700 de apartamente. În 2011, grupul austriac Immofinanz a devenit unicul acţioanar al companiei, după o tranzacţie de 42,43 mil. euro, în urma căreia cei trei co-fondatori s-au ales cu câte 675.000 de euro fiecare.

Între timp, împreună cu mai mulţi parteneri şi investitori, familia Cohen-Hoshen a dezvoltat proiecte imobiliare în New York, Strasbourg şi Berlin. El a revenit pe piaţa imobiliară românească în 2015 când a anunţat că vrea să dezvolte un ansamblu cu 200 de locuinţe pe un teren cumpărat în 2013 de la o companie intrată în insolvenţă.

Omul de afaceri Isaac Cohen mai controlează şi ferma de lapte Koplax din localitatea Gorgota, judeţul Prahova, alături de firma cu capital israelian Jesselson Investments. Până la închiderea fabricii de lactate cu capital israelian Tnuva, ferma lui Cohen era unul dintre furnizorii de lapte. Ferma, în care investitorul a plasat circa 10 mil. euro, are circa 1.000 de vaci exploatate pentru lapte şi se află în topul celor mai mari proprietari de bovine din ţară. Acum Koplax este unul dintre furnizorii Danone.