Comisia Europeană consideră de mult timp că Skopje şi Tirana sunt pregătite pentru negocierile de aderare după ce au adoptat reforme democratice şi, în cazul Macedoniei de Nord, după schimbarea numelui pentru a rezolva o dispută cu Grecia vecină. Totuşi, în octombrie, Franţa s-a opus în ultimul moment deciziei, insistând asupra unor noi reforme şi asupra unei revizuiri a procesului de aderare la UE.

Evaluările actualizate ale celor două ţări care aspiră la aderarea la UE arată că ele „şi-au accelerat munca şi au oferit noi rezultate tangibile şi sustenabile” în zone cheie, a declarat luni comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi.

Macedonia de Nord – care este considerată a fi mai avansată pe calea reformelor – a făcut „paşi semnificativi” pentru a-şi întări independenţa sistemului judiciar, arătând în acelaşi timp „un bilanţ îmbunătăţit” în privinţa luptei împotriva corupţiei şi crimei organizate, se menţionează în rapoarte.

Între timp, Albania a făcut progrese în privinţa reformelor judiciare şi validării judecătorilor şi procurorilor, precum şi în lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii, „inclusiv în legătură cu cultivarea canabisului şi a traficului de droguri grele”.

„Comisia îşi menţine ferm recomandările de a deschide negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord şi speră că statele membre vor lua o decizie pozitivă în următoarele săptămâni”, a concluzionat Varhelyi, potrivit Agerpres. Comisia a propus luna trecută o revizuire a procesului de aderare la UE. Oficialii UE sper că acest lucru va deschide calea pentru ca liderii din UE să deblocheze începutul negocierilor de aderare la summitul lor din luna martie.