Uniunea Europeană este constrânsă să gestioneze din mers crizele declanşate de propagarea noului coronavirus, întrucât ea nu s-a pregătit niciodată să se confrunte cu pandemii, a spus vineri şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

”Michel Barnier mi-a amintit că a fost însărcinat cu câţiva ani în urmă să realizeze o analiză despre capacitatea de răspuns a Uniunii Europene în faţa crizelor. El a făcut recomandări pentru a creşte capacitatea de răspuns în caz de pandemie, dar nimic din ce a propus nu s-a pus în practică”, a relevat Borrell în timpul unei conferinţe telefonice cu patru agenţii de presă, consemnează AFP.

Raportul lui Michel Barnier, în prezent negociatorul european pentru Brexit, datează din 2006.

Dacă am fi fost mai uniţi, am fi mai capabili să facem faţă unui şoc care ne afectează pe toţi

„Trăim într-un moment critic pentru construcţia Uniunii Europene (…) Acum ne dăm seama că este nevoie de o capacitate de răspuns colectiv mult mai mare”, a adăugat el.

„Din această criză ar trebui să reiasă convingerea că, dacă am fi fost mai uniţi, am fi mai capabili să facem faţă unui şoc care nu afectează doar o ţară, cum a fost cazul Greciei la începutul crizei euro, ci ne afectează pe toţi (…) pentru că este o problemă care nu cunoaşte frontiere”, a afirmat el.

Josep Borrell a denunţat măsurile unilaterale, pentru că „nu fac altceva decât să retrimită mingea în curtea vecinului”.

„La început, răspunsurile au fost divergente. Fiecare a luat măsuri la nivel de stat. Dar acum intrăm într-o fază de convergenţă, cu măsuri colective”, şi-a exprimat satisfacţia oficialul spaniol.

Gestionarea consecinţelor pandemiei este prioritatea. „Celelalte subiecte au devenit secundare”, a recunoscut el.

Borrell: Mecanismul de protecţie civilă trebuie să fie ultima soluţie

Şeful diplomaţiei europene şi serviciile sale s-au mobilizat pentru repatrierea a aproape 250.000 de cetăţeni ai Uniunii Europene împrăştiaţi în întreaga lume. „Cele două mari puncte dificile sunt Asia de Sud-Est şi America Latină”, a spus Borrell, pentru că destinaţiile sunt prea îndepărtate, iar numărul celor care trebuie repatriaţi este prea mare. Şi a insistat că mecanismul de protecţie civilă trebuie să fie ultima soluţie, pentru cazuri foarte specifice şi un număr mic de persoane, scrie Agerpres.

Dar pandemia paralizează acţiunea europeană. Toate şedinţele ministeriale au fost anulate şi înlocuite cu videoconferinţe. La fel se vor desfăşura şi reuniunile miniştrilor afacerilor externe şi miniştrilor afacerilor europene, programate luni şi marţi la Bruxelles.

„Mai multe subiecte vor fi pe masă, dar nici o decizie nu va fi luată, deoarece videoconferinţele nu sunt întâlniri formale”, a spus şeful diplomaţiei europene. Proceduri scrise permit apoi validarea măsurilor care au fost convenite.

Borrel a numit videoconferinţele o „catastrofă” pentru a lucra, deoarece „legăturile sunt înrerupte şi imaginile sar”. UE funcţionează de la începutul săptămânii cu videoconferinţe.