Uniunea Europeană cere eliberarea imediată a disidentului Aleksei Navalnîi. Președintele Consiliului European i-a comunicat președintelui Rusiei „îngrijorarea gravă” faţă de situaţia celui mai cunoscut opozant faţă de Kremlin şi a făcut apel la „respectarea integrală şi necondiţionată a drepturilor” acestuia, arată un comunicat de la Bruxelles după convorbirea telefonică, notează Reuters.

Uniunea Europeană cere eliberarea imediată a disidentului Aleksei Navalnîi

Charles Michel a insistat şi ca „Rusia să treacă urgent la anchetarea completă şi transparentă a tentativei de asasinat” împotriva lui Navalnîi, care a fost otrăvit în august anul trecut cu agent neurotoxic Noviciok de tipul celor dezvoltaţi în fosta Uniune Sovietică.

Navalnîi a fost spitalizat la Berlin pentru tratament, iar duminică, la întoarcerea la Moscova, a fost reţinut chiar pe aeroport şi se află acum în arest preventiv, în aşteptarea mai multor proceduri judiciare care îl vizează.

Printre altele, autorităţile ruse au comunicat că el ar putea fi considerat vinovat de încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în urma unei condamnări cu suspendare din 2014.

Aleksei Navalnîi reaprinde tensiunile

Parlamentul European le-a cerut joi statelor membre să îi sancţioneze pe responsabilii ruşi implicaţi în arestarea opozantului Aleksei Navalnîi la Moscova şi pe oligarhii apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin, relatează AFP.

Eurodeputaţii au formulat aceste solicitări într-o rezoluţie adoptată cu 581 de voturi ‘pentru’, 50 ‘împotrivă’ şi 44 de abţineri şi vor ca poziţia lor să fie luată în considerare de miniştrii de externe din UE la reuniunea lor prin videoconferinţă de luni.

Uniunea Europeană a cerut imediat eliberarea imediată a opozantului.

Rezoluţia cere sancţionarea “oligarhilor ruşi având legături cu regimul, membrii cercului de apropiaţi al preşedintelui Putin şi propagandiştii activi în media care deţin active în UE sau care pot să călătorească liber în prezent”.

Aleksei Navalnîi le-a recomandat statelor europene să “îi lovească la portofel pe oligarhii apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin pentru a fi credibile în sancţiunile lor”, într-un interviu prin videoconferinţă cu Parlamentul European în noiembrie.