Compania maghiară Vajda-Papír a pus în funcţiune, în localitatea Dunaföldvár, o linie modernă de producţie, care va realiza zilnic un milion de măşti medicale de bună calitate, a anunţat ministrul ungar al finanţelor, Mihály Varga, la inaugurarea acestei linii de producţie, conform mti.hu

În comunicatul de miercuri al Ministerului Finanţelor, ministrul Mihály Varga a subliniat faptul că investiţiile în industria sănătăţii vor face posibil ca Ungaria să îşi poată asigura singură cantitatea necesară de măşti şi vor contribui la relansarea economiei maghiare.

Investiție făcută cu bani de la stat

Guvernul Ungarei a contribuit cu 1,1 miliarde de forinţi (aprox. 3 milioane de euro) la investiţia în valoare totală de 1,4 miliarde de forinţi (aprox. 3,9 milioane de euro) realizată în cadrul Programului de sprijinire a industriei sănătăţii, a explicat Mihály Varga.

Oficialul ungar a relatat că prin intermediul acestei investiţii au fost realizate 16 noi locuri de muncă şi a fost asigurată păstrarea a 134 de locuri de muncă existente. Potrivit comunicatului, ministrul a subliniat că epidemia de coronavirus a arătat necesitatea realizării unor capacităţi de producţie în Ungaria.

De aceea, guvernul a decis să lanseze Programul de Sprijin pentru Industria Sănătăţii, în cadrul căruia au fost lansate 46 de investiţii în domeniul industriei sănătăţii, cu un sprijin guvernamental de 50 de miliarde de forinţi (aprox. 140 de milioane de euro). Scopul programului este ca Ungaria să îşi poată asigura singură necesarul de echipamente de protecţie medicală, reducând gama de produse care trebuie achiziţionate din străinătate.

Mihály Varga a subliniat că industria sănătăţii din Ungaria nu duce lipsă de cunoştinţe profesionale şi de oportunităţi de dezvoltare, iar guvernul trebuie să ofere sprijin în acest sens. Prin urmare, s-a decis majorarea la 68 de miliarde de forinţi (aprox. 190 de milioane de euro) a bugetului actual al programului.

Ce proiecte au obținut finanțare

Până în prezent, au obţinut finanțare proiecte care au făcut progrese în producţia de echipamente de protecţie, dispozitive medicale, materii prime farmaceutice şi produse de dezinfectare. Attila Vajda, directorul general al companiei cu un capital exclusiv maghiar Vajda-Papír kft., a subliniat că linia de producţie poate produce 600 de măşti pe minut, ceea ce înseamnă până la 300 de milioane de măşti pe an.

Necesarul de măşti al populaţiei Ungariei este de aproximativ 100 de milioane de bucăţi pe an, astfel încât Vajda-Papír poate furniza populaţiei, cu sprijin guvernamental, întregul necesar, a subliniat directorul companiei. Attila Vajda se aşteaptă ca investiţia să se amortizeze până în 2026. Producţia a început deja: iniţial se vor produce 200 000 de măşti pe zi, iar peste 2-3 luni se va ajunge la capacitatea maximă, adică un milion de măşti pe zi, a mai precizat directorul companiei.