Ungurii sunt cu mult înaintea României. Potrivit ultimelor informații. Ungaria a luat o decizie majoră privind modalitatea prin care cetățenii țării vor putea asista la meciurile de fotbal sau vor putea merge la film.

Mai exact, cetățenii care și-au făcut deja ambele doze de vaccin anti-Covid sau au fost deja infectați cu noul coronavirus, vor primi din partea Guvernului ungar un card de imunitate, potrivit Alephnews.

Acest card de imunitate oferă accesul persoanelor pe stadioane, în teatre, la cinema, în sălile de fitness, în biblioteci, dar și în muzee. De menționat este faptul că, în ceea ce privește evoluția campaniei de vaccinare, Ungaria are cea de-a doua rată de vaccinare din Europa.

Un fan al fotbalului declară că era nerăbdător să se întoarcă pe stadion, iar imediat după ce s-a vaccinat și a obținut cardul, acest lucru a fost posibil.

“M-am vaccinat destul de repede şi am primit cardul de imunitate fără probleme. Eram nerăbdător să intru pe stadion şi să-şi susţin echipa favorită alături de prieteni. Pentru toţi cei vaccinaţi, care au cardul, este foarte simplu să asiste la meciuri”, a declarat un fan al echipei Ferencvaros.

Parlamentul European, despre certificatul de vaccinare anti-Covid

De menționat este faptul că, în urmă cu câteva zile, Parlamentul European și-a adoptat poziția de negociere cu privire la propunerea de certificat pentru a reafirma dreptul la liberă circulație în Europa în timpul pandemiei.

Mai exact, se pare că urmează negocieri între instituțiile UE pentru a se ajunge la un acord înaintea începerii sezonului turistic de vară. Astfel, eurodeputații au fost de acord că noul „certificat UE COVID-19” — în locul „adeverinței electronice verzi”, conform propunerii Comisiei — ar trebui să fie valabil timp de 12 luni și nu mai mult.

În ceea ce privește propunerea legislativă privind cetățenii UE, aceasta a fost aprobată cu 540 de voturi pentru, 119 împotrivă și 31 abțineri, în timp ce propunerea privind resortisanții țărilor terțe a fost adoptată cu 540 de voturi pentru, 80 împotrivă și 70 abțineri. Votul a avut loc miercuri, rezultatele fiind anunțate joi dimineața.

Documentul, a urma să poate fi folosit atât în format digital cât și pe suport de hârtie și va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcție de caz, că a obținut recent un rezultat negativ al testului sau că a trecut printr-o infecție anterioară cu virusul.