Într-o declaraţie a Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT) semnată de cei doi copreşedinţi, se constată că „antimaghiarismul a devenit esenţa politicii” preşedintelui României, Klaus Iohannis. Reacţia AMT, structură compusă din Partidul Popular Machiar din Transilvania (PPMT) şi Partidul Civic Maghiar (PCM), a venit în urma declaraţei de luni a preşedintelui Klaus Iohannis.

Preşedintele României a acuzat PSD că sprijină adoptarea unui „cod administrativ paralel” care „să facă obligatorie utilizarea limbii maghiare în unele zone ale Transilvaniei”, ceea ce „ar duce la autonomia Ţinutului Secuiesc”.

AMT accentuează că libera utilizarea a limbii, „cu care sperie preşedintele populaţia”, nu este o sursă de pericol, ci un drept asigurat de documentele internaţionale ratificate de România. Potrivit AMT, actualul proiect de lege nu acordă cu nimic mai multe drepturi decât cele pe care România le-a acceptat prin ratificarea unor documente internaţionale.

„Înţelegem că pentu Klaus Iohannis, care a renunţat la cultura şi originile sale săseşti, limba maternă nu mai reprezintă nimic, noi însă nu suntem dispuşi sub nicio formă să renunţăm la intenţia de a extinde, în cât mai multe domenii, dreptul de a utiliza limba maternă. La fel, nu vom renunţa la dorinţa de autodeterminare cu care, cu toate declaraţiile tot mai disperate ale şefului statului, am putea asigura un viitor maghiarilor din Transilvania”, se arată în comunicat.

Potrivit AMT, Klaus Ionannis „a ieşit definitiv din rândul politicienilor civilizaţi europeni şi a devenit nedemn pentru funcţia pe care o ocupă”. Potrivit copreşedinţilor AMT, şeful statului a dovedit că nu doreşte să fie preşedintele maghiarilor din Transilvania, care l-au votat în număr mare la alegerile prezidenţiale.

„Am luat la cunoştinţă de decizia sa şi declarăm că Iohannis nu este preşedintele nostru”, se mai scrie în comunicatul semnat de preşedintele PPMT, István Csomortányi, şi preşedintele PCM, János Mezei.