Anunțul dimineții despre Ungaria! Undă de șoc la nivel european. Viitorul centru de spionaj rus

Prim-ministrul Viktor Orban are o legătură strânsă cu președintele Vladimir Putin, iar unele investigații jurnalistice, precum cele ale lui Szabolcs Panyi, de la Balkan Insight, arată că Budapesta ar putea deveni centrul de spionaj rusesc din Uniunea Europeană.

Deutsche Welle a publicat o analiză pe această temă și aduce aminte că, la finalul lunii noiembrie, forțele speciale ucrainene au arestat un bărbat considerat a fi agent rus. Acesta încerca să intre ilegal în Ungaria și avea asupra lui un stick USB pe care erau mai multe informații sensibile despre conducerea și personalul serviciului de informații interne din Ucraina și al serviciului de informații militare GUR. De asemenea, dispozitivul mai avea stocate și informații cu privire la bazele, armele și logistica armatei ucrainene și ar fi urmat să fie livrat Ambasadei Rusiei de la Budapesta.

Unul dintre motivele pentru care se consideră că Budapesta ar putea deveni centrul de spionaj rusesc din UE este faptul că acolo sunt acreditați peste 50 de diplomați, în timp ce în Praga, Varșovia și Bratislava la un loc sunt acreditați doar puțin peste 20 de diplomați.

„Se știe că mulți agenți lucrează sub acoperirea de diplomați, deoarece se bucură de imunitate, adică nu pot fi urmăriți penal de către autoritățile din țara gazdă”, explică jurnalistul pentru sursa anterior citată.

Imunitate pentru personalul Ambasadei Rusiei și pentru cei ai Băncii Internaționale de Investiții

Personalul Ambasadei Rusiei în Ungaria beneficiază de imunitate, la fel ca cei ai Băncii Internaționale de Investiții, instituție ce a fost înființată în perioada sovietică și mutată din Rusia în Ungaria în urmă cu trei ani.

Această mutare a determinat opoziția maghiară să considere că Guvernul de la Budapesta susține apariția unei rețele a KGB, mai ales că șeful Băncii Internaționale de Investiții provine dintr-o renumită familie de spioni. Sursa anterior citată, scrie că tatăl lui Nikolai Kosov a fost rezident KGB la Budapesta, în timp ce mama sa a fost unul dintre cei mai remarcabili spioni ai secolului XX, așa cum arată presa rusă de stat.

Amintim că, la începutul războiului din Ucraina, țări precum Bulgaria, România, Cehia și Slovacia s-au retras din Banca Internațională de Investiții, însă Ungaria nu a făcut acest pas. Mai mult, toate statele membre ale Uniunii Europene au expulzat mai mulți spioni ruși care operau sub acoperire diplomatică, însă, din nou, Ungaria nu a făcut niciun pas în acest sens.

Serviciile secrete rusești sunt active în Ungaria

Jurnalistul Szabolcs Panyi a declarat pentru sursa anterior citată că există foarte multe cazuri care arată că serviciile secrete rusești sunt încă active în Ungaria, în timp ce autoritățile maghiare cunosc acest aspect, dar nu fac nimic pentru a opri procesul.

El a dat și un exemplu și se referă la fostul europarlamentar al partidului conservator de dreapta Jobbik, Bela Kovacs, numit și KGBela. Oficiul Maghiar pentru Protecția Constituției l-a denunțat din aprilie 2014, însă a fost acuzat de spionaj în favoarea Rusiei trei ani mai târziu. Până la sentința finală a mai durat opt ani, perioadă în care el a fugit la Moscova.