Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că respinge „cu fermitate” gestul președintelui Ungariei, Katalin Novak, care a făcut, cu ocazia unui pelerinaj religios în România, „declarații total inacceptabile”, cu caracter revizionist, despre Transilvania.

Totul are o limită

„Resping cu fermitate gestul președintelui Ungariei, doamna Katalin Novak, care a făcut, cu ocazia unui pelerinaj religios pe teritoriul României, declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist, pe tema Transilvaniei. Lumea întreagă a aflat că românii sunt un popor tolerant, care știe să își primească musafirii cu o ospitalitate fără cusur. Totul are însă o limită”, a scris Ciolacu pe Facebook.

El a adăugat că românii nu vor mai accepta ca vreun demnitar maghiar să vină în țara noastră şi să facă asemenea „declarații sfidătoare”, care pot genera tensiuni sociale.

„Ne dorim relaţii normale cu ţara vecină, însă asta nu înseamnă că trebuie să tăcem în faţa unor asemenea situaţii scandaloase. Doamna Novak, fiţi fără grijă! Dumnezeu nu va lăsa vreodată ca Transilvania să aibă alt destin decât acela scris cu sângele milioanelor de români: să fie sufletul etern al naţiunii române”, a conchis acesta.

Amintim că, președintele Ungariei, Katalin Novak, a vizitat, sâmbătă, biserica franciscană de la Şumuleu Ciuc, după ce a participat la marea procesiune de Rusaliile Catolice. Ulterior, după vizita în România, ea a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj cu așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc, în care face referire la un vers din cântec. „Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”, a scris Katalin Novak.

MAE, reacție în cazul președintelui ungar

O reacție a avut și Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care l-a contactat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti după ce „au fost lansate mesaje publice neadecvate”.

„MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România şi a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părţii române la manifestarea reţinerii în declaraţii şi mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali şi politicieni ungari în România, şi în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”, se arată în comunicat.

Conform MAE, astfel de mesaje nu sunt în concordanţă cu relaţiile de bună vecinătate şi colaborare dintre România şi Ungaria.