Politica populistă, suveranistă și parțial antieuropeană, dar pro americană via Israel pare că nu este pentru oricine. Dacă Liviu Dragnea și ai săi încearcă fără prea mare succes să se pună pe ei înșiși și România pe radarul lui Trump și al Statelor Unite, Ungaria marchează succes după succes, din acest punct de vedere. Cel mai recent, un înalt oficial din cabinetul lui Donald Trump a anunță că importanța Ungariei va fi una din ce în ce mai mare.

Discuţiile pe care le va purta în SUA premierul ungar Viktor Orban vor marca „sfârşitul unui deceniu de izolare diplomatică a Ungariei”, apreciază fosta ambasadoare a SUA la Budapesta April Foley, într-un articol publicat în cotidianul Washington Times, citat luni de MTI, scrie Agerpres.

Potrivit lui Foley, în perioada administraţiei precedente de la Washington a lui Obama ţările din Europa centrală şi de est s-au simţit „pe bună dreptate neglijate, în timp ce eforturile administraţiei de a reseta relaţiile cu Rusia au trecut în plan secund vechile prietenii pe care şi le cultivase America la hotarele Europei”.

„Intervenţia SUA în treburile interne ale Ungariei şi criticile sale lipsite de implicare au lăsat o cicatrice adâncă în relaţiile bilaterale”, menţionează fosta ambasadoare.

April Foley subliniază că „administraţia (actualului preşedinte Donald) Trump a avut dreptate să oprească resetarea cu Rusia, să regândească politica SUA faţă de Ungaria şi regiune şi să ia în serios competiţia marilor puteri” şi că „a fost nevoie de leadershipul îndrăzneţ al secretarului de stat Mike Pompeo pentru a pune capăt celor aproape zece ani de politici eşuate”.