În septembrie, Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a decis să fixeze o rată de schimb de 1,20 franci elveţieni pentru un euro. Decizia SNB este avantajoasă pentru Ungaria şi Polonia, consideră Fitch. Riscurile sunt mai acute în Ungaria, unde cota împrumuturilor sectorului privat denominate în franci elveţieni este echivalentă la aproximativ 20% din PIB. Creditele ipotecare denominate în CHF sunt echivalente la 16% din PIB. În Polonia, împrumuturile denominate în franci elveţieni sunt mai reduse, la aproximativ 10% din PIB.

Recent, Parlamentul Ungariei a aprobat o lege care permite celor care au credite ipotecare în valută să ramburseze creditul la un curs de schimb sub cursul pieţei. Potrivit proiectului, cetăţenii maghiari cu datorii în aceste valute vor putea să ramburseze integral datoriile la o paritate de 180 de forinţi pentru un franc elveţian şi 250 de forinţi pentru un euro, în timp ce ratele actuale de schimb sunt de 236 forinţi pentru un franc elveţian şi de 288 de forinţi pentru un euro. Doritorii au termen până la 30 decembrie pentru a depune cererile la bănci, după care vor avea un răgaz de 60 de zile pentru rambursarea datoriei. Costurile financiare ale acestei măsuri vor fi suportate exclusiv de sectorul bancar.

Fitch a revizuit recent în scădere estimările privind creşterea economiei Ungariei în 2011 şi 2012, la 1,6% şi, respectiv, 1,5%. Agenţia consideră că efectul perspectivelor de creştere mai reduse pentru partenerii comerciali cheie ai Ungariei din Europa Occidentală şi măsurile de austeritate fiscală vor micşora impactul achitării împrumuturile mai devreme. Totuşi, măsura ar putea contribui la reducerea creditării precum şi la înrăutăţirea percepţiei investitorilor asupra Ungariei, în detrimentul efectelor asupra creşterii economiei pe termen mediu.

În opinia Fitch, măsurile guvernului de la Budapesta de a gestiona problema împrumuturilor ridicate în valută reprezintă riscuri pentru sectorul bancar şi pentru percepţia Ungariei în rândul investitorilor.

Şi agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a anunţat marţi seară că a plasat şapte bănci ungare sub revizuire pentru o posibilă retrogradare, din cauza legii aprobate recent care permite rambursarea la o rată de schimb preferenţială a creditelor ipotecare în valută.

Agenţia a precizat că procedura de revizuire va viza ratingurile de soliditate financiare a şase bănci precum şi ratingurile privind datoriile şi depozitele a şapte bănci. Cele şapte instituţii sunt: OTP Bank, OTP Mortgage Bank, FHB Mortgage Bank, precum şi diviziile din Ungaria ale KBC, Erste Bank, BayernLB şi GE Capital.

Moody’s susţine că proiectul guvernamental creşte stresul din sistemul bancar ungar, deja afectat de deteriorarea calităţii activelor şi nivelul scăzut al profitabilităţii.

Aproximativ 80% din sistemul bancar ungar este deţinut de bănci străine. Pentru unele din băncile mamă, operaţiunile din Ungaria fac partea din reţeaua lor din Europa Centrală şi de Est, care asigură o parte din profiturile lor. Moody’s nu se aşteaptă ca instituţiile mamă ale băncile ungare să-şi modifice imediat angajamentele faţă de Ungaria.
SURSA: Agerpres