Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a cerut Guvernului de la Budapesta, condus de premierul Viktor Orban, să anuleze recentele măsuri de înăsprire a sistemului de azil din Ungaria, despre ale cărui prevederi susţine că ar putea încălca legislaţia internaţională, relatează Reuters.

Ungaria a închis luna trecută aşa-numitele zone de tranzit pentru migranţi de la graniţele sale, eliberând circa 300 de refugiaţi din condiţii similare cu cele de detenţie, dar înăsprind în acelaşi timp regulile, practic prin interzicerea viitoarelor aplicaţii de azil.

Premierul Ungariei se opune ferm imigraţiei în Europa din Orientul Mijlociu şi Africa

Noile reguli introduse de Viktor Orban, care este unul dintre cei mai fermi oponenţi ai imigraţiei în Europa din Orientul Mijlociu şi Africa, cer ca solicitanţii de azil să înainteze aplicaţiile la consulatele din ţările vecine, şi mai puţin la graniţele Ungariei.

“Acest lucru i-ar putea expune pe solicitanţii de azil la riscul de a fi retrimişi forţat în ţările lor şi de a fi supuşi relelor tratamente, ceea ce ar putea echivala cu o încălcare a Convenţiei privind statutul refugiaţilor din 1951 şi a instrumentelor internaţionale şi regionale de apărare a drepturilor omului la care Ungaria este parte ca stat”, a precizat UNHCR într-un comunicat transmis luni seară.

“Accesul efectiv la teritoriu este o precondiţie esenţială pentru a putea exercita dreptul de a cere azil”, se mai menţionează în comunicat.

UNHCR a cerut guvernului condus de Viktor Orban să renunţe la măsuri şi să aducă sistemul de azil în acord cu legislaţia internaţională privind drepturile omului, precum şi cu legislaţia UE, scrie Agerpres.