Ministrul ungar al justiţiei Judit Varga a fost cea care a reacționat la decizia Curţii de Justiţie de Uniunii Europene (CJUE) de a condamna Ungaria pentru legea privind universităţile străine. În opinia acesteia, aplicarea unor duble standarde este inacceptabilă, transmit MTI şi EFE, citate de agerpres.

”Nu este posibil să adopţi o legislaţie de care universitatea Soros să beneficieze mai mult decât universităţile ungare”, a afirmat Varga cu referire la Universitatea Central Europeană (CEU), fondată de George Soros, care după adoptarea legii ungare respective a fost nevoită să îşi mute cea mai mare parte a activităţilor la Viena.

Totuși, ministrul ungar a mai precizat că guvernul de la Budapesta va respecta, ca întotdeauna, decizia CJUE.

Judit Varga a adăugat că ”o duzină” de universităţi străine în Ungaria sunt guvernate de legislaţia contestată, adăugând că ”majoritatea dintre ele nu au nicio problemă” în a respecta prevederile actului normativ.

Ce a deciz CJUE

Curtea de Justiţie a UE a considerat discriminatorii exigenţele impuse Universităţii Central Europene, fondată de finanţistul american de origine ungară, şi altor universităţi străine. CJUE a cerut Ungariei să respecte regulile europene.

Mai exact, se pare că condiţiile introduse de Ungaria pentru a le permite unităţilor de învăţământ superior să îşi exercite activităţile pe teritoriul său sunt „incompatibile cu dreptul Uniunii”, a afirmat instanţa europeană într-un comunicat.

Universitatea Central Europeană, fondată de George Soros, ţintă a atacurilor premierului ungar Viktor Orban, şi-a mutat în noiembrie 2019 cea mai mare parte a activităţilor în capitala Austriei, din cauza unei noi legi care obliga universităţile străine implantate în Ungaria să dispună de un campus şi de un ciclu de studii în ţara lor de origine.

Legea cere, între altele, încheierea unei convenţii internaţionale cu statul de origine al universităţii. CEU a fost fondată în conformitate cu dreptul statului american New York.

Cerinţele noii legi din Ungaria contravin dispoziţiilor Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene în legătură cu libertatea academică, libertatea de a crea unităţi de învăţământ superior şi libertatea antreprenorială, susţine CJUE în decizia sa.