Negocierile dintre autorităţile de la Budapesta şi Fondul Monetar Internaţional pentru un nou tip de acord financiar ar putea începe înainte de Crăciun, iar un acord ar putea fi semnat la finele lunii ianuarie sau începutul lunii februarie 2012, a declarat vineri ministrul ungar al Economiei, Gyorgy Matolcsy, transmite MTI, preluat de Agerpres.

‘Guvernul ungar a început discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană pentru un nou acord care, în loc de măsuri de austeritate, să promoveze creşterea economică’, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Matolcsy a subliniat că, în acest moment, economia ungară se finanţează de pe piaţă şi că noul acord nu va fi utilizat pentru a finanţa datoria publică. De asemenea, Matolcsy a spus că noul acord cu FMI va fi unul diferit de cel semnat de precedentul guvern în 2008, scopul său urmând să asigure creşterea economică.

‘Capitolul consolidării financiare a fost închis, datoria statului a fost redusă şi s-a convenit ca anul viitor deficitul public să fie mai mic de 3% din PIB’, a spus Matolcsy.

În 2008, Ungaria a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a beneficiat de un plan de ajutor în valoare de 20 de miliarde de euro din partea FMI, UE şi Băncii Mondiale. Însă la venirea sa la putere în 2010, premierul Viktor Orban a încetat colaborarea cu FMI, apreciind că Ungaria se poate finanţa singură de pe piaţă.
Declaraţiile contradictorii din această săptămână
Ieri, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a dezminţit că ar negocia cu Ungaria în vederea unui împrumut pentru această ţară, în contextul în care site-ul economic Portofolio.Hu transmitea că Ministerul Economiei a anunţat că Ungaria va ajunge la un nou acord cu FMI.
Misiunea FMI în curs în Ungaria, consacrată ‘supravegherii’ economiei ungare, ‘nu este o misiune de negociere’ cu privire la vreun ajutor financiar, a afirmat ieri într-un comunicat reprezentantul permanent al Fondului la Budapesta, Irina Ivaşcenko, potrivit AFP.

‘FMI nu a primit nicio cerere din partea autorităţilor în vederea lansării de negocieri asupra unui program susţinut de Fond’, a precizat Irina Ivaşcenko.
Cu puţin timp în urmă, site-ul Portofolio.Hu transmisese că Ministerul Economiei a raportat Ungaria va ajunge la un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care nu va reduce, aşa cum a fost cazul precedentului acord, ci va mări suveranitatea sa financiar-economică.
Ungaria trebuie să-şi protejeze suveranitatea pentru a înregistra creştere economică, astfel încât să continue să se finanţeze de pe piaţă, ceea ce a devenit dificil din cauza crizei persistente din zona euro, explica Ministerul Economiei.
"Prin urmare, un nou acord cu FMI, ajustat la o economiei care este deja potrivită propriilor noastre interese poate fi un instrument util pentru noi. Spre deosebire de acordul precedent, acesta va creşte independenţa noastră financiar-economică" şi, de fapt, va fi "o asigurare care va consolida încrederea investitorilor în Ungaria", se arata în declaraţia Ministerului.

"Ei bine, bănuiesc că pot începe negocierile, asta nu înseamnă că vor obţine ce vor. Guvernul clar vrea o linie flexibilă de credit – Ministerul Economiei vorbeşte despre o asigurare că nu va creşte datoria statului", a comentat Timothy Ash, analist la Royal Bank of Scotland în Londra.
Luni, Peter Szijjarto, purtător de cuvânt al premierului Viktor Orban, a afirmat că Ungaria nu are nevoie de un acord stand-by cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Peter Szijjarto a dat asigurări că Ungaria se finanţează singură de pe pieţe şi se descurcă fără ajutorul FMI. El a respins apelul opoziţiei de a negocia un acord cu FMI, declarând că dezbaterea asupra acestui subiect a avut loc anul trecut.