Pensionarii ungari au primit vești bune. Ei vor primi în luna noiembrie pensii ajustate în funcţie de rata inflaţiei, deoarece cele mai recente date privind inflaţia sunt mai mari decât rata creșterilor anuale ale pensiilor.

Pensionarii vor primi tot atunci şi cea mai mare primă de pensie alocată vreodată, astfel că în unele cazuri sumele se dublează faţă de cele obişnuite.

Pensionarii ungari au primit vești bune. ”Ajustarea li se cuvine”

„Ajustarea pensiilor în funcţie de inflaţie li se cuvine pensionarilor”, scrie ziarul economic ungar „Világgazdaság”, în baza datelor Oficiului Central de Statistică din Budapesta, dat publicităţii joi.

Datele arată că în primele opt luni ale anului rata inflaţiei a fost de 4,3%, iar specialiştii au estimat anterior o inflaţie de 4,2%. Ultimele date arată o creştere de 0,7% faţă de rata creșterilor anuale ale pensiilor, potrivit MAGYAR NEMZET.

Astfel, conform legii, pensiile trebuie ajustate în funcţie de rata inflaţiei. Ceea ce înseamnă că pensionarii vor primi odată cu pensiile şi suma ajustată în funcţie de rata inflaţiei, calculată pe an, astfel, pensiile din noiembrie vor fi de 12,25 ori 0,7%, respectiv cu 8,575% mai mari în comparaţie cu pensiile din ​​octombrie, luând în considerare şi rata trimestrială a celei de-a 13-a pensie lunară care va fi alocată începând din februarie, a explicat pentru ziarul amintit András Farkas, expert în domeniul pensiilor publice.

Pasul următor: A 13-a pensie lunară

Calculat la o pensie medie de aproximativ 130.000 forinţi, aceasta înseamnă că, în luna noiembrie, pe lângă pensia de 130.000 forinţi, pensionarii vor primi și o creștere de 11.150 forinţi.

În plus, tot atunci vor primi şi prima de pensie, care va fi cea mai mare primă alocată vreodată. Conform datelor Oficiului Central de Statistică, în Ungaria, pensia medie pentru limită de vârstă este de 150.571 de forinţi, la care se adaugă valoarea ajustării pensiei care poate ajunge la 12. 910 forinţi, astfel încât pensia din noiembrie (conform regulilor de rotunjire) va fi de 163.480 de forinţi.

La această sumă se adaugă şi prima de pensie, astfel că pe contul unui pensionar mediu ar putea să ajungă în noiembrie chiar şi o sumă de 243.480 de forinţi.

Iar următorul pas în procesul de restabilirii a celei de-a 13-a pensie lunară va fi făcută în februarie, când valoarea acesteia va fi egală cu 50% din pensia primită în luna ianuarie 2022, precizează ziarul amintit.