Răsturnare de situație în Ungaria! Se cere o nouă analiză a măsurilor. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel

După ce săptămâna trecută Comisia Europeană a propus înghețarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile destinate Ungariei, din cauza nemulțumirilor legate de măsurile luate la Budapesta, președinția cehă a Consiliului a solicitat o nouă evaluare a măsurilor luate de către această țară în ceea ce privește preocupările legate de combaterea corupției.

Amintim că, la momentul respectiv, restul țărilor din blocul comunitar au avut termen până la 19 decembrie pentru a aproba această măsură de înghețare a fondurilor.

Reuniunea miniștrilor de Finanțe, care a avut loc în cursul zilei de marți, 6 decembrie, a venit ca o gură de aer pentru Ungaria, deoarece majoritatea celor care au participat, inclusiv Germania și Franța, au cerut o nouă analiză a măsurilor luate.

Astfel, ei doresc ca până vineri, 9 decembrie, să fie întocmit un raport în care să se ia în considerare măsurile pe care guvernul de la Budapesta le-a luat începând cu data de 19 noiembrie. Amintim că aceasta a fost data limită inițială a Comisiei Europene.

„Acest raport ar trebui să includă elementele justificative necesare pentru ca Consiliul să evalueze principiul proporționalității”, a declarat ministrul ceh de Finanțe, Zbyněk Stanjura, într-o scrisoare adresată comisarului european pentru buget Johannes Hahn și consultată de Politico.

Înghețarea unei sume mai mici de bani

Prin proporționalitate, ministrul ceh de Finanțe s-a referit la înghețarea unei sume mai mici de bani, decât cea propusă în prezent, de 65% din fondurile normale de coeziune. Ministrul ceh spune că un asemenea scenariu ar fi mai adecvat.

Pe de altă parte, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, ar putea escalada această problemă la summit-ul liderilor Uniunii Europene, programat să aibă loc la mijlocul acestei luni.

O evaluare actualizată va fi întocmită până vineri, însă nu există așteptări cu privire la modificarea propunerii de înghețare a întregii sume de bani, spun oficiali ai blocului comunitar.

Chiar vicepreședintele executiv al UE a precizat, în cursul zilei de marți, că este dificil să se ofere o evaluare calitativă în câteva zile, însă Comisia se va implica în mod constructiv și va face tot ce poate într-un termen așa scurt.

O luptă mai amplă între Bruxelles și prim-ministrul ungar

Înghețarea fondurilor este un capitol al unei lupte mai ample între Bruxelles și Viktor Orban. Acesta se opune prin veto unor decizii-cheie ale UE pentru a obține aprobarea planului său de redresare în cadrul fondului post-pandemic al blocului. El are nevoie de aprobarea unei majorități de țări până la sfârșitul anului, altfel riscă să piardă 70% din cele 5,8 miliarde de euro în subvenții legate de acesta.