“A fost bine, a fost frumos, dar a fost suficient”, a spus prim-ministrul Ungariei după ce partidul său, Fidesz, şi-a luat rămas bun de la popularii europeni.

Premierul Ungariei, ultra-naționalistul Viktor Orbán, a asigurat, vineri, că negociază cu italianul Matteo Salvini, liderul Ligii, și cu șeful guvernului polonez, Mateusz Morawiecki, crearea unei noi drepte europene după anunțul, făcut joi, că partidul său, Fidesz, va părăsi Partidul Popular European (PPE).

Viktor Orbán pledează pentru formarea unui nou grup care să îi reunească pe cei care „nu iubesc imigranții”

“Aceste trei țări, Italia, Polonia și Ungaria vor încerca să reorganizeze dreapta europeană. Ne vom întâlni în scurt timp pentru a discuta această problemă și vom planifica viitorul împreună”, a declarat el într-un interviu la radioul public Kossuth.

Liga Salvini face parte din blocul Identitate și Democrație, în timp ce ultraconservatorul Lege și Justiție, partidul lui Morawiecki, face parte din Grupul conservatorilor și Reformiștilor Europeni, scrie El Pais.

Joi, Katalin Novák, ministrul ungar al Familiei și vicepreședintele partidului lui Orbán, a anunțat că Fidesz va părăsi PPE. Nu cu mult timp în urmă, europenii populari îl forțaseră deja pe premierul ungar să-și retragă deputații în Parlamentul European.

Orbán a folosit această ruptură pentru a critica PPE și a pledat pentru formarea unui nou grup care să îi reunească pe cei care “nu iubesc imigranții” sau “au căzut în demența LGTBI”. Liderul ungar consideră că popularii se află în stânga.

„Toate acestea erau deja revoltătoare și inadecvate”

Vinerea aceasta, la radioul public, Orbán a abordat chestiunea plecării din PPE. “A fost bine, a fost frumos, dar a fost suficient”, a spus el înainte de a preciza că prima ruptură dintre Fidesz și PPE a fost legată de migrație, “când nu ne-au susținut”, făcând aluzie la criza migrației din 2015.

“Acum, odată cu pandemia, ei (PPE) au continuat să ne preseze, reformând statutele. Toate acestea erau deja revoltătoare și inadecvate și în această situație cel mai bun lucru pe care îl poți face este să-ţi aduni lucrurile”, a subliniat el.

Comisia Europeană are deschise mai multe proceduri împotriva Budapestei.

Ruptura dintre Fidesz şi PPE era de aşteptat după problemele din ultimii ani

Joi, președintele PPE, Donald Tusk, a subliniat că, deși ieșirea efectivă a Fidesz a survenit acum, “în realitate”, formațiunea politică ungară era deja în afara blocului conservator de “mulți ani”.

În ultimii doi ani, Fidesz a fost suspendat în PPE, după ce în campania pentru alegerile europene din 2019 guvernul Orbán l-a acuzat pe președintele de atunci al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că a participat la un presupus complot pentru a aduce milioane de refugiați în Europa. Fidesz nu avea dreptul la vot și nici nu putea propune candidați.

În decembrie anul trecut, grupul PPE din Parlamentul European l-a privat pe europarlamentarul Fidesz, Tamas Deutsch, de dreptul său de a interveni în sesiunea plenară și de a negocia legislația în numele grupului, deoarece l-a acuzat pe liderul formațiunii, Manfred Weber, că s-a exprimat ca un Gestapo nazist.